mezinárodní vaření

by - 6:00

Patřím mezi milovníky jídla, ráda ochutnávám nové chutě a objevuji nové recepty, proto mi přišel vhod mezinárodní večer na koleji plný vaření a ochutnávání. Jsme tu studenti z celého světa, a tak nás čekala směsice chutí a neotřelých kombinací.


Na stole se nakonec objevilo jídlo české, indické, rumunské, mexické, kanadské a francouzské. Pak se tam také našel talíř s takovými zvláštními jednohubkami, ale nedokázala jsem zjistit, jaký mají původ. Sešlo se nás poměrně dost, a tak se téměř všechno snědlo. Já jsem ochutnala...



Indické jídlo, na fotce schované v alobalu, byly to placky, klasické i bramborové, a k tomu byly tři směsi masa a zeleniny. Dvě byly pálivé a jedna nepálivá. Zde se ukázalo, že každý máme práh pálivosti jinde a co někomu přijde pikantní je pro druhého neuvěřitelně pálivé a naopak. Mě indické jídlo velmi chutnalo, leč se obávám, že recept nedostanu.


Francouzské slané koláče. Bylo to naprosto výborné a u jejich přípravy jsem byla, recept mám zapsaný, a tak o něj nepřijdete a rozhodně se s Vámi o něj podělím. Na fotce jsou pak i s českým štrůdlem, který měl velký úspěch!


Kanadské jídlo alias naše česká česnečka. Hned vysvětlím. Jedná se o jídlo, které se v Québecu jí po dlouhé propité noci, je to tedy lék na opici. Musím říct, že česnečku to v mém případě nenahradí, protože ona je mnohem jednodušší. Na dno misky se dá nakrájený nebo nastrouhaný sýr. Na to přišly hranolky a poté omáčka z rajčat, mrkve a řapíkatého celeru. Nevím, co všechno tam ještě přišlo. Dá se to jíst spolu s orestovanými žampiony, cuketou a paprikami. Bylo to zajímavé.

Rumunské jídlo. To jsem nestihla vyfotit samotné, ale můžete jej vidět na společné fotce. Rumuni nám připravili kaši z bílých fazolí a s rajčatovou omáčkou, nebylo to špatné, ale já bych to víc okořenila.

Mexické jídlo. Ke každému jídlu jsme napsali jeho název. U mexického si pamatuju jen jeho druhou část "mole", což podle mě znamená kaše nebo směs, takže to nic neříká. Ani na fotce to nemám, ale bylo to hnědé, posypané sezamovými zrníčky, byly v tom větší jakoby rýžová zrna a nechutnalo to nijak. Nebylo to ani sladké, ani slané, jen pálivé.

Celý ten večer byl moc fajn, bavili jsme se o spoustě věcí, navzájem se naučili některá nová slova, uspěly jsme s bramborákama, které jsme s holkama udělaly ze tří kil. Dokonce se nám tu povedlo i ochutit zelí tak, aby připomínalo to naše kyselé, a to octem, solí a citronovou šťávou. A jak jsme po tom všem ochutnávání dopadli? Posuďte sami!


Co vy a ochutnávání nových kuchyní? Máte to rádi nebo se držíte osvědčené klasiky?

PS: Omluvte kvalitu fotek, přeci jen jsem si užívala ty chutě a fotila narychlo jen mobilem.

You May Also Like

11 komentářů

  1. Tak u takového stolu bych poseděla a ochutnávala ráda :)
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to věřím ;-) mě se to povedlo poprvé a snad ne naposledy :-)

      Vymazat
  2. Bramboráky mají u cizinců úspěch snad vždycky... :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ooooo Baru, tak tohle bych si taky nechala líbit ;) Těším se na recepty!!! Jak jsi psala, u kanadského jídla "bylo to zajímavé", tak ve smyslu, jo někdy bych si ještě dala nebo nic pro mě? :D Jinak souhlasím, že jako lék na kocovinu! je to dost složité :D :D A u mexického jídla teda velké zklamání, jestli vás mexikáni neodbyli! :D
    Lucy H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to naprosto fenomenální, recept bude co nevidět. Kanadské jídlo bylo tak jako: "když mi ho po kalbě uvaříš, proč ne :-D". A mexikánec byl jeden, tak možná proto se moc nevytáhl...

      Vymazat
  4. Takéto medzinárodné chute by som veľmi rada vyskúšala. Normálne som začala byť hladná. :-)
    Katharine-fashionisbeautiful

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D to věřím, já jsem naštěstí už po jídle :-D

      Vymazat
  5. když jsem byla na Erasmu, tak nejenže jsem neustále zneužívala sympatií, které ke mně chovali arabští a černoští sousedi na koleji a které se mimo jiné projevovaly tím, že mi neustále něco vyvářeli, ale taky jsme s kamarádem vymysleli naprosto propracovaný systém "najez se zadarmo" a byli jsme tak pečení vaření v jednom centru pro cizince, kde často probíhali ochutnávky cizokrajných jídel. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je super systém, ten už tady za tři týdny asi nevybudujeme, ale je to stejně zajímavá zkušenost ;) :-D

      Vymazat
  6. Taková párty, to by bylo něvo pro mě. A slanný koláč by se teď ke snídani opravdu hodil, místo těch gumovývch rohlíků, co žvýkám..

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!