slaný koláč od námořníka

by - 19:49

Už si ani nepamatuji, kdy jsem naposledy publikovala recept, a to jídlo naprosto miluji! Je třeba to napravit a tento recept od námořníka je k tomu naprosto ideální. Tak jdeme na to!


Ingrediencí na tento recept není třeba mnoho, takže si pište!


Suroviny (na jeden koláč):
1 těsto na pizzu (nebo si můžete udělat domácí, pokud jej umíte a máte ho rádi)
1 balení uzeného lososa
4-5 středně velkých žampionů (mohou být i z plechovky)
3 šalotky
100 ml crème fraiche (tj. 30% kysané smetany)
1 vajíčko
2 lžíce másla a 4 lžíce oleje (ideálně řepkový)
provensálské koření, sůl, pepř

vidíte víc surovin, brzy se dozvíte, proč ;-)
Postup:
Nejprve si oloupeme šalotku a žampiony. Šalotku nakrájíme na půlměsíčky, tedy podélně, a stejně tak žampiony. Budeme mít spoustu půlměsíčků. Na pánvi si rozpustíme lžíci másla a dvě lžíce oleje a orestujeme na nich žampiony. Když jsou krásně hnědé dáme je na chvíli odpočívat vedle.


Předehřejeme si troubu na 190°C a jedeme dál. Na stejnou pánev dáme zbytek másla a oleje a nakrájenou šalotku. Tu necháme opéct dozlatova, chvíli to potrvá, přidáme žampiony a provensálské koření. Necháme spojit chutě a přimícháme crème fraiche a vajíčko. Na závěr lehce osolíme a opepříme.

Nyní si připravíme těsto. To rozbalíme nebo vyválíme a poklademe na něj plátky uzeného lososa. Necháváme ale na kraji tak tři centimetry prázdný okraj. Na rybičku přijde připravená směs z žampionů, šalotky a dalších dobrot.


Když máme nakladenou směs na lososa, začneme ohýbat okraje dovnitř. Utvoříme jakoby hluboký talíř, ze kterého nám náplň neuteče, a můžeme jej šoupnout do trouby na 45 minut.


Nyní pohádka o tom, proč je to slaný koláč od námořníka. Před nedávnem jsem Vám psala o mezinárodní večeři (tady), na které jsem poznala Nézhara, Francouze, který vařil právě tento recept. Je to sympaťák, na fotce je nade mnou. Nosí námořnické boty a pruhované a tmavě modré oblečení, proto získal přezdívku námořník. Nesmí se místní chlapci dozvědět, že a jak o nich mluvíme, takže pšššt. Recept jsem okoukala, koláč ochutnala a bylo mi jasné, že se s Vámi o něj musím podělit.


Čas plyne rychle a trouba už píská. Koláč je hotov, dobrou chuť!


Pokud se Vám ale tento koláč zdá málo, tak jsem zkusila spolu s ním ještě recept, který jsem našla na Výpečkách. Je s cuketou a ricottou a je také vynikající, receptem jsem se nechala inspirovat a trochu jsem ho pozměnila dle mých aktuálních možností.


Suroviny (na jeden koláč):
1 těsto na pizzu (nebo domácí)
250 g ricotty (nebo podobného sýru)
1 menší cuketa
1 stroužek česneku
75 g nastrouhaného sýra (gouda, emmentál, parmezán nebo co máte po ruce)
oříšky (nemusí být)
sůl, pepř

Postup:
Předehřejeme si troubu na 190°C. Smícháme ricottu s nestrouhaným stroužkem česneku a sýrem. Dochutíme solí a pepřem. Omyjeme cuketu a nakrájíme na plátky (cca 2mm). 


Na rozválené těsto naklademe směs, opět tak 3 centimetry od kraje. Kolem dokola poklademe plátky cukety a začneme ohýbat.


A když máme pěkně zabaleno, koláč posypeme oříšky a strčíme ho na 45 minut do trouby.


K tomuto koláči pohádka není. Vlastně je, chtěla jsem ho upéct už před měsícem, ale nevyšlo to. Pak nebyl čas, nebyly ingredience, světlo až jsem ho dělala teď o víkendu. 


I on krásně voněl a musela jsem rychle fotit, protože se po něm jen zaprášilo.


Ještě jednou Vám tedy přeji dobrou chuť. A Vy mi napište, který jste zkoušeli a jak se Vám povedl. Kdo bude chtít, může se pochlubit i fotografií!

You May Also Like

8 komentářů

  1. Mňam! Tohle musím upéct, děkuju za báječné recepty :)
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě to zkus, není to těžké a všichni se budou oblizovat ;)

      Vymazat
  2. Já bych dala méně žampionů - zas takový milovník hub nejsem :) Ale jinak vypadají výborně a musí tak i chutnat! Slané koláče mám ráda - a těsto na pizzu (nebo listové) mám ve slaném provedení určitě radši :-)) Děkuji za tip, zrovna se mi tam jedno těsto klepe už 14 dní v mrazáku, tak ho zpracuji :-)) (kdyžtak dodám foto :-)))

    Skills of Art

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žampiony můžeš vynechat úplně ;-) To není problém. A foto určitě dodej ;-)

      Vymazat
  3. taak ako 1. som pri tvojom príspevku nenormálne vyhladla a po 2. hneed to musim skusit! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Oba koláče vypadají moc pěkně, škoda, že mi na něj chybí ingredience, protože bych si ho hned dala. Teď po svátcích mám chuť na všechno, co není sladké :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, pokud Ti schází ingredience na náplň, tak si ji prostě uzpůsob dle toho, co máš doma ;-) Neboj se improvizovat. A pak dej vědět, jak se ti dílo povedlo ;-)

      Vymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!