výletování za diplomkou

by - 17:15

Vy z Vás, kdo mě sludujete i na facebooku a instagramu víte, že zápolím (lila) jsem s diplomkou. Moje téma se věnuje farmářských trhům v Havlíčkově Brodě a v Rennes, a tak jsem využila příležitosti navštívit Havlíčkův Brod a v sobotu jsem si tam udělala výlet na první letošní farmářský trh. Jak jsem si to užila? Čtěte dál.


Trhy jsou od osmi od rána, ale já nejsem nelida. Chtěla jsem se trochu vyspat a nechtěla jsem příliš brzkým budíkem zničit mou spolubydlící Klárku, která se mnou jela, a tak jsme z Brna odjížděly až v 8:20. Cestovala jsem vlakem po hooodně dlouhé době a byl to zážitek zase na hooodně dlouhou dobu. Po příjezdu do Havlíčkova Brodu jsme se docela rychle zorientovaly a cestou na trhy nijak nebloudily. Cestou Klárka komentovala každý billboard s pivem, jaké je a není dobře, takže vím, že Rebela teda rozhodně nepít, hihi.



Jako první jsem splnila úkol, který jsem dostala od Belly, zdravím, a to vyfocení kašny, jejíž dominantou je socha Neptuna, o které píši v diplomce. Proč? Farmářské trhy se jmenují Koudelův talíř podle jedné historické postavy města, nepoctivého pekaře Koudeli. A tento Neptun by podle jedné z pověstí měl mít podobu právě hříšníka. 


Kromě nákupu farmářských výrobků můžou návštěvníci využít i doprovodného programu. Od letošního roku je součástí programu i vystoupení kuchaře, který vaří s jedním z artiklů prodávaných na trzích. Tentokrát to byl kozí sýr, který byl podáván s grilovanou zeleninou. Kuchař při tvoření vše vysvětloval a bylo zajímavé sledovat ty lidi kolem, protože se pak ukázala, že čekají jen až to připraví a budou si moci vzít. Neuvěřitelné! My jsme s Klárkou sice také ochutnaly, ale také jsme mu to přišly říct, že nám to chutnalo.


Kromě tohoto výborného salátku jsme s Klárkou měly datlové bonbónky s mátou, škvarkové tyčinky a palačinku s borůvkovou marmeládou. No, rozhodně jsme se nešidily, ale bylo to všechno výborné. Nakoupily jsme pár věcí, já jsem pozdravila paní Dvorskou, která mi s diplomkou hodně pomohla a jely jsem v poledne zase domů. Původně jsme se chtěly v Brodě zdržet až do dvou, ale pomalu na mě šla nervozita z toho, že musím psát, a tak jsme jely dřívějším vlakem. Vlakem Barbora, hihi.


Počasí se nám docela vydařilo, navzdory předpovědi jsme nezmokly, a tak jsme si mohly užívat města, které v tuto chvíli krásně kvete.


A co jsem si koupila? To se budete divit!


Jako první jsem nakoupila pudingy od firmy Amylon, jsou s příchutí vanilky, čokolády a jogurtu. Na ten jogurtový jsem doopravdy zvědavá! Krom toho, že jsem z nějaké lepší řady, tak jsem bezlepkové. Firma Amylon vyrábí sypké směsi na přípravu pudingů, knedlíků, palačinek nebo třeba celozrnného těsta na pizzu. Dále nabízí cukry, které jsem si koupila. Vždy je základem třtinový cukr a k tomu buďto vanilka, skořice nebo citronová kůra. Na ten citronový jsem obzvlášť zvědavá.

Pak jsem si koupila tvarohový krém s čokoládou od firmy Němcových. Poté, co jsem si přečetla složení jsem ale zalitovala. Zboží bylo prodávané v takové té pojízdné prodejně, takže jsem si ho předem nemohla prohlédnout. Proč jsem byla nespokojená? Ve složení byl totiž škrob, což mi přijde ve farmářském produktu zbytečné. Proto dávám palec dolů a příště si tvaroh udělám doma sama.

Cílem návštěvy trhu bylo osobní setkání s paní Dvorskou. Jejich stánek se mi moc líbil, prodávala tam ještě s jednou paní a rozhodně se chystám, až budu mít čas, na jejich kozí farmu. Koupila jsem si kozí žervé a vzpomínala na Francii. V nabídce mají i nakládaný kozí sýr, což jsem viděla poprvé. Nutno podotknout, že já jsem milovníkem kozího sýra, takže jsem na trhy jela s plánem, že si nějaký určitě přivezu.

Na závěr jsem si ještě koupila klobásku od pána, který tam prodával i mošt, ale na konci trhu už je měl vyprodané. Klobáska měla být pikantní, nebyla špatná, ale jak tyhle věci moc nejím, tak mi po ní bylo docela těžko. Jo, holt, už jsem se se svou stravou dostala jinam.

Tak, to je všechno, co jsem si přivezla. Co Vy a farmářské trhy? Máte nějaké oblíbené? Co na nich nakupujete?


You May Also Like

10 komentářů

  1. Vajíčka máme domácí, občas dostaneme někde králíka a kozí mléko, na zahrádce roste nějaká zelenina, ovoce, bylinky, ale na farmářské trhy se chodím občas podívat v Praze, ale fascinuje mne, že tam prodávají např. kytku z šeříku, který roste i v Praze na každém kroku za 50kč a lidé to kupují, protože to je z farmářských trhů, které jsou in. Mám tam své oblíbené prodejce - např. prodej lineckého pečiva, i špaldového apod. Tak hlavně, že jste dobře nakoupily a pořídily vše potřebné. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, nic se nesmí přehánět, šeřík za pade bych si taky nekoupila, ale je pravda, že FT jsou hodně in :D ;) Díky za komentář a přeji dobrou úrodu ze zahrádky ;)

      Vymazat
  2. Od Němcových naklupuju taky a jsem vždyckly spokojneá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamarádka si od nich koupila klobásku a byla taky moc spokojená ;)

      Vymazat
  3. Mňam mňam, ten tvarohový krém vypadá úžasně, jinak takhle to je u těch ochutnávek vždy, lidi pouze čekají, až si to budou moci vzít a potom už se nestarají, škoda :/
    tribanany.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je hodně velká škoda, protože on ukazoval jednoduché, lehké a zdravé vaření. Krém vypadal skvěle, ale jak jsem psala, příště si jej udělám doma bez škrobu ;)

      Vymazat
  4. Ty bio cukříky a pudingy vypadají sakra dobře :))

    OdpovědětVymazat
  5. Ahojky!!! Jsem ráda, že jsem tě našla. Protože ti chci říct. že mám nový blog.

    www.blogbycathy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!