Brusel - rady a tipy

by - 17:25

Vzhledem k tomu, že jsem se letos rozhodla baťůžkařit a přes víkend poznat evropská města, sbírám při svých cestách i různé vychytávky, o které se s Vámi chci podělit. Před týdnem jsem se vrátila z Bruselu, a proto se dneska budeme věnovat právě hlavnímu městu evropské unie. Jste zvědaví, jak to tam chodí? Čtěte dál!


Stejně jako do Londýna jsme s holkama do Bruselu letěly se společností Ryanair. Zpáteční letenka nás vyšla přibližně na dva tisíce korun. Letěly jsme v pátek ráno a odlétaly v neděli večer, takže jsme v Belgii mohly strávit v tři dny. My jsme udělaly tu chybu, že jsme si jízdenky na autobus do města nekoupily dopředu, proto jsme ušetřily jen 3 eura při koupi zpáteční jízdenky. Na letišti tedy stojí jedna jízdenka 17 eur a na internetu začínají jízdenky na 5 eurech. Bližší informace a koupit jízdenky si můžete tady.

Brusel je velké město, které se dá ale objevovat pěšky, rozhodně jeho centrum, proto je fajn si sehnat ubytování v docházkové vzdálenosti. My jsme to měly asi pět minut chůze od centra a sehnaly jsme jej přes airbnb. Ubytované jsme byly v krásném prostorném a světlém bytě, pokud byste chtěli přesný tip, najdete ho tady. Byt je doopravdy prostorný, pohodlně se tam vyspí šest lidí a hlavně je to doopravdy blízko u centra, takže člověk si může vychutnávat atmosféru.

Co se týče cestování po městě, můžete využít autobus nebo metro. My jsme jely jen jednou metrem. Lístek vyjde na 2,10 eur, je přestupní, takže s ním můžete projet půl města. V Bruselu jezdí metro, jehož nejnovější vozy připomínají tramvaj a uvnitř to vypadalo jako v podpalubí nějaké luxusní jachty a co byl velký bonus, nesmrdělo to tam!


Objevování historického centra města a nejdůležitějších bruselských památek můžete věnovat celý víkend sami nebo pár hodin s průvodcem. Nemusíte se bát, nebudu Vám tady dělat promo nějaké průvodcovské společnosti, která se snaží turisty odrat na kost. Místo toho Vám tady doporučím super možnost, a to prohlídku města s místními, je to zadarmo a pokud budete spokojeni, můžete sami dát průvodci nějaké to spropitné a to je vše. Dozvíte se spoustu zajímavostí, které se v běžných knížkách nedozvíte. Prohlídka města začíná každý den v jedenáct a ve dvě odpoledne na hlavním náměstí. Více informací se dozvíte tady. My jsme měly průvodce Paula, který byl hodně energický a rozhodně si nebral servítky. Bylo vidět, že toho hodně ví a žádné téma není tabu. My jsme ho ohodnotily 5 eury a byly jsme naprosto nadšené!

Pokud byste si chtěli dát vynikající vafli, doporučuji Vám stánek na vyhlídce kousek od Gare central nad Jardin du Mont des Arts, pro beauty milovníky je tam u toho i obchod Make up for ever. Vafli si můžete dát buď samotnou nebo s karamelem, čokoládou nebo šlehačkou a čokoládou, od toho se také odvíjí cena, která se pohybuje v rozmezí 80 centů a 2 eur. Místní Vám řeknou, že nejlepší hranolky i vafli dostanete mimo centrum, nicméně, pokud byste měli tak nabitý diář jako my, tak skvělé hranolky mají kousek od Gare centrale naproti Gauffre de Bruxelles. Hranolky si určitě dejte se sauce andalouse, stojí 2,60 eur a jsou skvělé, lehce pikantní. Dostanete je do kornout a je jich hodně, takže snadno nahradí oběd nebo večeři.


Pokud byste měli chuť vyrazit večer někam ven, máte velmi široký výběr. Dokonce existuje i tour po barech s průvodcem. Tu jsme my nevyužily, ale nechaly se zlákat nejslavnějším barem v Bruselu. Jmenuje se Delirium a na čepu mají až 30 druhů piv v jeden večer. Na baru je tam fičák, ale když už urvete místo u stolu a pivo na baru, máte vyhráno! Jo, a malá třešnička na dortu, v uličce, kde je vchod do Deliria je i tzv. čůrající holčička, takový protipól bruselské ikony čurajícího chlapečka. Když byste chtěli okusit i jinou atmosféru, než jen profláknutý bar, můžu doporučit bar Celtica, který je kousek od centra a je to takový trochu pajzl, ale podle toho se odvíjí i ceny. Když jsme tam byly my, na programu byl živý koncert  a byla to paráda!

Jak jsem již psala výše, centrum města se dá projít i za pár hodin, a tak můžete vyrazit vlakem i do blízkého okolí. O víkendu můžete využít paušální jízdenky za 10 eur. My jsme vyrazily do Gentu, ve kterém jste za půl hodiny a na který nám přesně stačil jeden den, který jsme měly. V Gentu Vám doporučím bistro Caffé Caffee, dobře se tam najíte i napijete. Dojet by se dalo i do Brug a jiných zajímavých měst.

Tak a to je asi všechno, co mě v tuto chvíli napadá. Doufám, že Vám mé tipy k něčemu budou.

A co Vy, preferujete cestování s průvodcem nebo na vlastní pěst?


You May Also Like

5 komentářů

  1. Super, vítej u nás ve vaflolandu neboli zemi čokoládových croissantů :))

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek, Baru. Brusel mě nijak neláká, slyšela jsem, že není moc o co stát, ale pokud by se to spojilo s výletem do Gentu, jako jste to měly vy, proč ne :) My byli s Tomem v Brugách a nejvíc nás to město okouzlilo, hrozně ráda na to vzpomínám!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Anni, přemýšlely jsme, zda se vydat do Brugg nebo do Gentu a volba byla vcelku jasná :) Nicméně, do Brugg bych se ještě ráda podívala ;)

      Vymazat
    2. Díky, Anni, přemýšlely jsme, zda se vydat do Brugg nebo do Gentu a volba byla vcelku jasná :) Nicméně, do Brugg bych se ještě ráda podívala ;)

      Vymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!