Zmrzlinový festival a kam v Praze na zmrzlinu

by - 6:00

Vím, že je podle mnohých poslední letní den, ale koho to zajímá? Mě teda ne, zmrzlina se dá jíst celý rok a když není zrovna výheň, je dokonce zdravější, protože nám nehrozí angína jako v parném létě. Proto jsem se rozhodla se s Vámi s velikým zpožděním podělit o mé dojmy z letošního zmrzlinového festivalu a zároveň Vám dát pár tipů, kam vyrazit v Praze na zmrzlinu, tak jdeme na to!


Letos se konal druhý ročník zmrzlinového festivalu na pražském Výstavišti. Oproti loňskému roku byla širší nabídka, což ale nemělo vliv na fronty, stejně u těch nejlákavějších se stálo často i víc jak patnáct minut. Naštěstí pořadatelům počasí přálo, takže nebyla výheň, což rozhodně pozitivně ovlivnilo fronty a chuť návštěvníků se na festivalu zdržet delší dobu.


My jsme vyrazili na festival už kolem poledne, abychom si mohli být jistí, že budeme moci vybírat ještě ze všech nabízených dobrot. Naše taktika byla stejná jako u ostatních food festivalů, vždycky jsme si dali každý něco jiného, abychom toho mohli co nejvíc ochutnat, protože i když se to nezdá, člověk se hnedka zasytí, teda já určitě, a to by toho moc neochutnal.


Jako tradičně jsme zavítali ke stánku Crème de la Crème, což je naše oblíbená zmrzlinárna. Neodolali jsme jejich mangu, jahodě s bazalkou, červenému pomeranči s prosecem, pistácii a čokoládě se slaným karamelem. Všech pět příchutí bylo na jedničku. Já jsem si obzvlášť v posledních letech oblíbila ovocné zmrzliny s bylinkami, jsou neskutečně osvěžující! Mimochodem, červený stánek soutěž o nejlepší zmrzlinu vyhrál a obhájil tím loňské vítězství.


Sušenkovým zmrzlinám moc neholduju, v běžném obchodě volím většinou jen ruskou zmrzlinu. Kdo by ale odolal kokosové v čoko sušence? Nebo vanilkové v ovesné sušence? My tedy ne! Na výběr byla i řada posypek, kterými bylo možné si zmrzlinu u Parlor ozdobit a dochutit. Problém tohoto konceptu je, že zrmzlina celkem rychle taje, takže musíte baštit rychle.


Rychlou konzumaci potřebovala i kytičková zmrzlina z Amorina. Já jsem se s podobným servírováním zmrzliny setkala už před pěti lety v Paříži a vím, jak je důležité, aby byla zmrzlina pořádně tuhá, což bohužel podmínky tady asi nedovolovali. Chystám se dát Amorinu tedy ještě druhou šanci a zavítat do jejich pobočky na Malostranském náměstí.


Kromě zmrzliny vystavovatelé nabízeli kávu, mladý kokos, burgery, asijské pokrmy či smažené brambůrky na špejli, prostě cokoli, čím by návštěvníci mohli přerušit tu sladkou chuť zmrzliny. To se ovšem dalo i u jednoho zmrzlinového stánku, kde nabízeli lékořicovou zmrzlinu a také ze sýra. Bohužel si už nevzpomenu na jméno, ale myslím, že by to mohlo být Amato.


Byly roztomilé ty malé kopečky! A jako poslední jsme zavítali k roztomilému zmrzlinovému autíčku Sani, kde jsme opět ochutnali ovocené příchutě s bylinkami. To už jsem si dala ale degustační kelímek, protože mi zmrzlina lezla i ušima, přestože byla vynikající.


Po této náloži jsme již neměli místo na výrobu od Puro Gelato, kteří sídlí na Výtoni a oslavili jsme tam naše výročí v březnu, takže neváhejte a i když není zrovna vymetená obloha a třicet stupňů, vychutnávejte si zmrzlinu i dál!

Možná si říkáte, že jsem zapomněla na Angelato. Za prvé, na festivalu nebyli, a za druhé, nějak mě ochutnání výše zmíněných výrobců jejich zmrzlina přestala chutnat. Mangová je poměrně sladká a i ta kokosová už není to, co bývala. Nejčastěji míříme do Crème de la Crème, pak do Pura či Sani. Dobrou zmrzlinu má pak ještě Zmrzlinář, kterého máme ale bohužel daleko. Toho byste totiž našli nad náměstím Míru.

Byli jste na zmrzlinovém festivalu a jakou zmrzlinu máte nejraději Vy?

You May Also Like

2 komentářů

  1. Já miluji ovocné sorbety Sani a na poháry chodím do Zlaté konvice ke Staromáku. Jinak s tebou souhlasím ohledně Angelata. Jednou jsem si tam vystála půlhodinovou frontu a byla jsem dost zklamaná, protože je to pro mě obyčejná, ničím nezajímavá zmrzlina a už by mě tam nikdo nedostal.

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, tolik dobrot v jednom článku :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!