banánové muffiny

by - 15:49

Jak jsem slíbila, tak také dělám. Snažím se více vařit a péct podle nových receptů, abych Vám je jako ozkoušené pak mohla předat. Jedním z prvních v tomto roce byl na banánové muffiny, objevila jsem ho u Kitchenette a volba na něj padla právě proto, že jsou z celozrnné mouky, tak tužky do ruky a jdeme na to!


Po Vánocích začalo zkouškové období a chuť na sladké neustává, proto jsem sáhla po zdravější variantě muffinů, které jsou také dobré v tom, že jdou zabalit i jako svačinka na cesty.

Suroviny (na 12 velkých či 24 malých muffinů):
174g celozrnné mouky, já měla žitnou
175g třtinového cukru + 1-2 lžíce cukru na posypání (já použila vanilkový cukr)
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
2 velké vejce
3 velmi měkké zralé banány
150g bílého jogurtu
150g hořké čokolády
100g ořechů, já měla vlašské, ale můžete použít, jaké máte rádi

Postup:
Předehřejeme si troubu na 180°C a připravíme si košíčky na muffiny, já bohužel nemám speciální plech, takže jsem je jen tak rozprostřela. Pokud máte slabší košíčky, dávejte je raději ve dvou vrstvách, lépe drží tvar


Vejce s cukrem vyšleháme ve velké míse do pěny.



V další misce si rozmačkáme banán na kaši.


A mouku se solí, sodou a práškem do pečiva prosejeme do další misky. Poté pomalu zašleháváme (už jen kuchyňskou slzou) jogurt, banán a také sypké ingredience. Nakonec přijdou ořechy a čokoláda.


Nyní přichází chvíle soustředění, kdy připravenou náplň dáváme do košíčků (Pozor, ať Vám nekápne na plech. Pokud ano, tak rychle utřít, spálilo by se to a smrdělo v celé kuchyni.) A než je strčíme do trouby, tak muffiny ještě posypeme trochou vanilkového cukru nebo třtinového cukru.


Pečeme zhruba 20 až 25 minut, před vytažením z trouby je zkusíme špejlí jako klasickou buchtu.

Dobrou chuť!


You May Also Like

8 komentářů

  1. Vypadají moc dobře :-) Hlavně za ty oříšky má recept bod :-) Já jsem dělala banánové muffiny v týdnu, ale nezdravou klasiku. Kdybych měla tento recept, vyzkoušela bych ho :-) Ale byly dobré, né že né :-))

    Měj se hezky :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, chutnaly skvěle a ještě to vědomí, že je to jejich "zdravá" varianta, ach :D Tak je příště určitě zkus, a pak mi dej vědět, jak to dopadlo ;)

      Vymazat
  2. Takové banánové pečení mám nejradši, jen mě někdy mrzí, že tam taho banánu musím dát tolik :D Vždycky bych ho raději snědla tak. Banány jsou u nás doma nedostatkové zboží :D
    makeup-challenges.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju za recept, chutnaly skvěle. Snažím se teď omezit pšeničnou mouku, tak se mi recept se žitnou hodil. Koupila jsem košíčky na muffiny v DM, takže i skvěle vypadaly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za zpětnou vazbu ;) Já právě chci také omezit bílou mouku, tedy dělat si oblíbené recepty zdravější :D Ty velké košíčky si chci také pořídit, ale asi až na nějakou příležitost, ty poloviční velikosti mi stačí s kouskem ovoce nebo jogurtu ke svačině :)

      Vymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!