po sedmi měsících v Istanbulu

by - 6:00

Ne, že bych cestovala do Turecka tak často, ale sedm měsíců je doba, po kterou jsem se neviděla s mým mužem. Vy, kdo sledujete blog a mé sociální sítě déle víte, že odjel pracovat do zahraničí na dva roky a tohle bylo naše první setkání od jeho odjezdu. Když jsem ještě měla školu, tak jsem si trochu zakazovala se těšit, abych se soustředila na učení, ale po státnicích mohlo těšení vypuknout. A jaké bylo naše shledání? Čtěte dál...


Za sedm měsíců se člověk trochu změní a někam posune, proto jsem se obávala toho, jaké naše setkání bude. Jestli proběhne nějaký trapný moment. No, obávala jsem se, ale naprosto zbytečně. Bylo to jako bychom se včera rozešli od kafe, což bylo naprosto úžasné! Každý jsme přiletěli z jiného směru a setkali jsme se za pasovou kontrolou. Společně jsme pak odjeli z letiště do hotelu a užívali si čtyři dny brány do Asie nebo do Evropy? 



V Istanbulu jsou mešity na každém rohu, nejznámější je Hagia Sofia (první a třetí obrázek) a Modrá mešita (druhý obrázek), jinak jsou ale krásné všechny. Jsou monumentální a svolávání k modlitbám se vzájemně doplňují, tedy nepřekřikují se. Samozřejmě, podívali jsme se i dovnitř. Vyhradila jsem si na tento moment dlouhou sukni a měla jsem v tašce s sebou šátek, pokud byste ale přišli k mešitě nevybaveni, pro dámy i pro pány mají na půjčení dlouhé hábity, které zakrývají přesně to, co mají. Vstup je většinou (kromě Hagia Sofia) zdarma a musíte bez bot. Muslimové se před modlením umývají u takových korýtek venku, muži a ženy zvlášť, takže pokud ucítíte nějaký západ uvnitř mešity, jedná se o některého z turistů. Návštěva mešit pro mě byla silným zážitkem, nejsem věřící, ale vidět lidi, jak se modlí a ještě v jejich chrámu, to bylo něco. Až mi focení v mešitách přišlo něčím špatným, tedy že je vlastně v jejich duševním rozpoložení rušíme. No, blýskla jsem pár fotek a šli jsme.


Jídlo je samozřejmě velkým lákadlem se spoustou novinek. Istanbul je oblasti, kde je dost horko a proto není problém na každém rohu koupit pet lahev s neperlivou vodou, pít kohoutkovou se nedoporučuje. Kromě čisté vody a známých limonád si člověk může za lidovou cenu zakoupit čerstvě vymačkaný džus z pomeranče, granátového jablka, ananasu či melounu. Cena se dle ovoce liší, ale kelímek na fotce je naplněn freshem z pomeranče a vyšel v přepočtu na patnáct korun. Příjemným osvěžením je taktéž zmrzlina, za ty čtyři dny jsem měla dvě, smetanovou a pistáciovou s ostružinovou. Prodejci je nandavají takovými tyčemi s ploskou na konci a u toho ještě stačí plácnout do zvonů, které známe spíše ze Švýcarska od krav. Tím na sebe upozorňují a lákají další klienty. Prodej zmrzliny je jako představení, protože na plosce zmrzlina i s kornoutkem drží, a tak Vás klidně vylekají tím, že kornout otočí vzhůru nohama. Snažila jsem se ochutnat, co se dalo, takže jsem měla "wrap" s kuřecím i jehněčím, se sýrem, s paprikami a houbami. Dá se taktéž koupit kebab do ruky nebo bageta s rybou, kuřetem nebo malými karbanátky a zeleninou u vozíků, jaký je vlevo dole na fotce. My jsme ale většinou jedli v restauraci, takže jsem ochutnala cejna, humus nebo třeba coban kavurma (hlavní fotka), což je tradiční jídlo z jehněčího masa. Bylo to všechno moc dobré!


Po městě různě pobíhají, polehávají či spí psi a kočky. Sem tam něco loudí nebo si uloví v koši. Co mě překvapilo, tak psi jsou očipovaní a většinou čistí stejně jako kočky, ale pro jistotu jsem si je nehladila.

V Istanbulu se platí tureckými lirami, pokud se tam plánujete vydat, je dobré si vyměnit peníze v Čechách za eura a liry směnit až v Turecku, protože v Čechách stejně nejsou k sehnání. Rozhodně se na cestu hodí opalovací krém, vějíř a pokud plánujete návštěvu mešity, tak pro dámy delší sukně a pro pány vzdušné kalhoty. Turci jsou velmi úslužní, snaží se o maximální spokojenost svých klientů, přestože v sobě mají i takové to smlouvání a lákání do restaurací. Pokud se ale do nějaké posadíte, rozhodně o Vás bude královsky postaráno. Při balení jsem řešila hodně oblečení, abych je nepobuřovala, ale tyhle obavy byly zbytečné, byť jsem budila obdiv u pánů a u dam opovržení. Prostě si těch jejich pohledů všimnete. A to jsem nechodila s provázkovými ramínky a sukni měla maximálně těsně nad kolena. Nicméně, potkala jsem dámy i mnohem odvážněji oblečené, takže člověk asi žádný mindrák mít nemusí. 

Co se týče cestování do Turecka, mohu doporučit, vzhledem k servisu, Turkish Airlines. Servis na palubě byl špičkový. Každá sedačka měla svou obrazovku se sluchátky, takže člověk mohl sledovat film, poslouchat muziku nebo třeba sledovat, kde se letadlo zrovna nachází. Kromě toho i na tak krátké vzdálenosti jakou je Praha - Istanbul máte právo na skvělé občerstvení, výběr ze dvou jídel a velkého počtu nápojů.


Cestování po Istanbulu, respektive přesuny, jsme my řešili pěšky, protože jsme to měli všude celkem blízko. I tak jsme denně ušli cca patnáct kilometrů. Jinak, je možné využít tramvaje, kterou jsme se tedy nesvezli. Co ale určitě využijte, to je plavba po Bosporu. Člověk se dostane na loď, vidí krásné paláce, které by jinak neviděl a je to moc pěkná podívaná. My jeli na podvečerní jízdu, která začínala v sedm a končila skoro v deset, viděli jsme tedy, jak se město převléká do pyžama, do nočního osvětlení a to já miluju.

Za čtyři dny jsme stihli hlavní památky v centru, plavbu po Bosporu a rozhodně jsme se nijak nehonili. Istanbul mohu jedině doporučit, cítila jsem se tam bezpečně a moc se mi tam líbilo. Rozhodně bych se tam někdy chtěla vrátit, ale v období, kdy bude maximálně dvacet stupňů, hihi. 

Co Vy a setkání s orientem? Už ho máte za sebou? Ještě Vás čeká? Kam jste letos vyrazili na dovču nebo na výlet?

PS: Více fotek najdete u mě na instagramu nebo na facebooku.

You May Also Like

7 komentářů

  1. Istanbul je jedna z mých vysněných destinací a nyní jsi mě svým článkem nalákala ještě víc:) Možná do něj vyrazím na podzim s mamkou, do té doby budou asi jen nějaké výlety po Čechách. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem Tě nalákala. Je tam doopravdy krásně, pokud člověk dodržuje jejich pravidla, může tam strávit krásnou dovolenou ;) Kdybys potřebovala nějaké bližší informace, klidně mi napiš na mail ;)

      Vymazat
  2. Moc hezky shrnutý článek a moc se mí líbí fotky :-) Já jsem na tuto stranu ještě nikdy necestovala, spíš mě to táhne na západ přes oceán, což se mi zatím podařilo tedy jen jednou a posledních pár let mě hodně láká i sever. Státy Asie a Afriky mi přijdou kulturně už jinde (i když věřím, že jsou krásné a určitě to za to stojí), ale sama si na ně netroufám a asi nemám okolo doprovod, se kterým bych se tam cítila 100% bezpečně... Ale nikdy neříkej nikdy, že? :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jsem ráda, že se Ti článek líbí. Fotek mám za těch pár dní přes šest set, ale to by bylo na spoustu článků, takže jsem vybrala ty nejzajímavější a dala do koláží, aby to bylo nějak učesané. ;) Dále jsem se snažila vypíchnout zajímavé a důležité informace, tak snad se zadařilo.
      Za oceán mě to také láká, ale zatím na to nejsou penízky. Co se týče doprovodu, tak ten je ve státech Afriky a Asie nutností. Ne vždy, ale rozhodně tak může být Evropanka jistější :)

      Vymazat
    2. No to klidně udělej i fotočlánek, protože bych další fotky ráda viděla :-) Musel to být opravdu hezký výlet :-) ...
      Tak ono to v současné době asi není 100% bezpečné nikde (a nebo to jen v poslední době více vnímám), takže si člověk asi nevybere... I když, to bychom zase mohli sedět doma na zadku a to taky samozřejmě nejde (a ani nechci! :-D) ...
      Tak ať to někdy vyjde i za ten oceán ;-)) ....

      Vymazat
  3. Ty tvé fotky z Insta mě hodně nalákaly a rádá bych se do Istanbulu vypravila. Potíž je v tom, že nemám ráda vedra...tak bychom tam museli v zimě :D My letos budeme dělat roadtrip Německo- Dánsko (jestli to vyjde - ťuk ťuk ťuk :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj! Chci ti jen říct novou adresu blogu -> www.dollwithcoffee.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!