Lidi jako zvířata

by - 17:05

Na začátku září jsme se přáteli vydali do pražské Zoologické zahrady, musím přiznat, že jsem se těšila, protože jsem delší dobu upřednostňovala plzeňskou ZOO před tou pražskou. Navíc, předpověď počasí vypadala slibně, meteorologové předpovídali ideální počasí na výlet, ani horko, ani zimu. To mělo ovšem za následek velké množství lidí v ZOO. Dá se to pochopit a já jsem tolerantní člověk, ale všeho s mírou...


...nevadí mi vystát frontu na vstupenky, když jsou otevřené všechny pokladny a ZOO tedy dělá maximum pro to, aby uspokojila všechny návštěvníky. Nevadí mi se vystřídat s lidmi u terárií či na vyhlídkách, přeci jen jsme všichni přišli s cílem si zvířata prohlédnout. Tím ale má tolerance končí. Následující body jsou ty, které netoleruji a ještě navíc mi vadí.


První šok jsem zažila hned na začátku naší cesty v tropickém pavilonu, který je přenádherný a je vytvořený tak, aby měl člověk pocit, že doopravdy jde džunglí. Celkový dojem nám ale kazily matky s kočárky. Vím, že je to možná příliš kritické, ale pokud jedu s kočárkem do ZOO, musím být tolerantní a nenajíždět ostatním na nohy, aby mi uhli. Chápu, že jsou místa, kde je hodně lidí a nejde jen tak projet, ale jsme tam všichni na výletě, neletí nám letadlo, tak se podle toho můžeme chovat, hm?


Další fakt, který mě zarazil, byl, že lidi chodí do ZOO se psem bez ohledu na velikost. Taky máme psa a také jsem milovníkem zvířat, ale nikdy by mě nenapadlo do ZOO naši Berrynku vzít. Proč? Protože by se tam mohla porvat, poštěkat, s jiným psem nebo vylekat svým štěkáním a chováním zvířata. Nemyslím si, že je to vhodné a teoreticky by pejsek mohl přinést nějakého parazita nebo nemoc a nakazit tím zvířata za plotem.


V ZOO to trochu vypadá jak na nějakém koncertě. Vysocí lidé stojí vpředu a malí se klimbají na špičkách za nimi. Nebo jinak, lidé jsou k sobě bezohlední. Já sama jsem byla součástí situace, kdy jsme si v pavilonu gaviálů u skla terária prohlíželi zblízka pro nás neznámý druh krokodýlů, když v tom se za námi ozvalo: "Asi nevidí, když tam stojí, ne?" Ohlédla jsem se a co myslíte, stála tam paní s kočárkem a svému staršímu synovi vysvětlovala, že malý v kočárku nevidí. Dalo by se to říct tisíci způsoby a my bychom jí uhli, ale tohle mě fakt namíchlo! Staří lidé a matky s dětmi často chtějí po ostatních, aby je tolerovali a aby jim uvolňovali cestu a sedadla, ale tolerují i oni nás?


Na závěr musím říct, že se mi pražská ZOO doopravdy líbila, udělali hodně práce a je vidět, že se snaží neustále rozšiřovat pavilony, inovovat je a nabídnout tak návštěvníkům co nejlepší služby. Za to jí rozhodně patří palec nahoru a doporučení, abyste se tam také zašli podívat, až budete v Praze!

Máte nějaký příjemný zážitek s lidmi za poslední dobu? Napište mi do komentářů.

You May Also Like

2 komentářů

  1. Mluvíš mi z duše Baru. Člověk si říká "Žij a nechej žít", ale co je moc, je moc. Nechápu, kam se poděla ohledupnost...asi má dovolenou nebo co :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem ráda, že v tom nejsem sama...;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!