Peníze budou, my nebudem, ale...

by - 15:06

Říká se, že peníze nejsou všechno, ale bez nich to bohužel nejde. Reklama, sociální sítě a dokonalé profily ovlivňují nás obyčejné lidi. Vzbuzují v nás pocit méněcennosti, pokud nebudeme mít nejnovější knížky, kosmetiku či elektroniku. Pokud lidé podlehnou, snadno se dostanou do úzkých, protože na všechny ty věci nebudou mít peníze. Vezmou si půjčku a začnou tančit na tenkém ledě. Jak to mám já?

Faktem je, že třeba na instagramu sleduji spoustu holek, které mají krásné až dokonalé profily. Cestují po světě, mají krásné doplňky v interiéru či nejnovější kosmetiku. To všechno hraje na city a vzbuzuje v člověku chuť a potřebu to všechno také mít. To bych ale musela být rentiér, abych si to všechno mohla pořídit a ještě zvládat platit mé závazky a za něco žít.

Svého času jsem byla opravdická opice a nechala jsem se nalákat na hromadu věcí, a tak se stalo, že jsem třeba měla doma rtěnku, kterou jsem nikdy nepoužila. Nebo jsem sehnala poslední pár lesklých růžových espadrilek, které se ale po jednom nošení rozpadly. Prostě jsem chtěla mít všechno, co ty slečny, které jsem sledovala. Proč? Možná jsem věřila, že pak budu mít život krásný jako na instagramu, že budu mít víc sledujících a že snad budu šťastnější. Bylo to tak? Ne!

Někdy v listopadu jsem udělala podobný nákup naposledy a od té doby se řídím pravidlem: Chceš to? Potřebuješ to? Mám na to? Pokud si na všechny tři otázky odpovím ano, pak většinou stejně ještě váhám, zda danou věc využiji či ne. Naposledy jsem se takhle rozhodovala o vaku z Tchiba, který jsem propásla na podzim. Tentokrát jsem si ho koupila. Na stejných vahách ale byl i blogovací workshop u Lucky z Angel Inspiration. V březnu jsem ho sice chtěla, potřebovala jsem ho, ale vydané peníze by mi chyběly, a tak jsem se jej nezúčastnila.

Lucka byla ale tolik hodná, že jsme si domluvily náhradní termín a já mohla pod jejím vedením převléct blog do nového kabátku a nadělit mu vlastní doménu, o které jsem přemýšlela již nějakou dobu. Je dobré a důležité si plnit své sny, ale tak, jak nám to naše možnosti dovolí. Na něco si holt musíme počkat, ale o to větší radost ze splněných snů budeme mít!

Ano, peníze budou, my nebudem, ale potřebujeme je k živobytí, a tak rozmýšlejme nad tím, co všechno si (ne)koupíme, ať se nedostaneme do zbytečných potíží.

You May Also Like

3 komentářů

  1. Super článek, mám to zcela stejně....;) o znackovem oblečení, lux.dovolených a dokonalém make-upu život není..Mája

    OdpovědětVymazat
  2. Bezva zamyšlení. Naprosto souhlasím. Mě osobně poslední dobou vysiluje už jen nakupování oblečení. Pokud člověk jde něco koupit jen tak, většinou odejde s kouskem docela pěkným kouskem do šatníku. Nejhorší ale je jít něco shánět, protože to člověk potřebuje. To je peklo. Potom si také vždycky říkám - a potřebuji tu věc vůbec?
    Nedávno jsem dělala debordelizaci šatníku podle Marie Kondo. Moc mi to pomohlo. Doporučuji, jestli jsi ještě třeba nezkoušela :-)
    Blog Recept na vztahy

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!