Na brusle k Lužickým jezerům

by - 20:35

Už před nějakým časem se mi na facebooku objevila reklama na zájezd k Lužickým jezerům do Německa, konkrétně na inline brusle. Víte, že já mám sport ráda a inliny nevyjímaje. Nechtělo se mi ale v šest hodin ráno odjíždět z Prahy a strávit den s cestovkou, a tak jsem se rozhodla, že tam nalákám Toma. Nebylo těžké ho přesvědčit o tom, že tam chce. A tak se stalo, že jsme jednu sobotu zadali do navigace Lužická jezera a vyrazili!


Upřímně, cesta tam je trochu komplikovaná. Respektive, její komplikovanost se odvíjí od místa, ze kterého vyjíždíte. Od nás z Berouna to znamená objet celou Prahu, vydat se směr Ústí a před Drážďami sjet na okresní silnici a poté je to ještě kus. Když to jede dobře, tak je cesta na dvě a půl hodiny. Chápu, že ne každý je ochoten tuto štreku absolvovat, ale to, co čeká tam, za to stojí!


Oblast Lužických jezer je prošpikovaná stezkami a každý si přijde na své, najdou se zde trasy pro začátečníky i pokročilé. My jsme s Tomem vzali na výlet ještě moji ségru a sestřenku, a tak jsme vybrali relativně jednoduchou trasu kolem Barwalder See. Kromě jednoho sjezdu/výjezdu, podle směru, kterým jedete, je rovinatá a má necelých dvaadvacet kilometrů. I netrénovaný bruslař zvládne objet tohle studené jezero za zhruba dvě hodiny. Velkým plusem je, že díky délce stezky se i větší množství lidí rozprostře, a tak se nemusíte neustále někomu vyhýbat.


Stezka vede kolem jezera a nabízí spoustu krásný výhledů, které z jedné strany ale kazí nějaká, asi jaderná, elektrárna. Podél stezky je několik zastavení, lavičky či lavičky i se stoly, kde si sportovci můžou odpočinout a připravit se na další kilometry. Na břehu jezera jsou tři občerstvení - u parkoviště ze směru města Uhyst, u mariny a je u města Boxberg, kde je i kemp.


Kromě občerstvení se můžete zastavit i na osvěžení u jezera a vykoupat se v něm. Jsou zde četné písčité pláže. K našemu nemilému překvapení byla voda na začátku léta dost studená. Předpokládám, že je jezero plněno nějakým spodním pramenem, protože není moc hluboké, a tak by voda byla jinak mnohem teplejší. Zkušenost s koupáním tedy nemáme.


Jinak se nám tu ale líbilo a určitě jsme tu nebyli naposledy!

Znáte Lužická jezera? Máte nějaké oblíbené inline dráhy v Čechách?

You May Also Like

1 komentářů

  1. Určitě budu ráda za více tipů na výlety jako je tenhle, Baru :) Já sice žádná bruslařka nejsem, ale na kole by se mi to moc líbilo.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!