Rennes, brána do Bretaně

by - 6:00

Je to až neuvěřitelné, jak ten čas letí, ale už jsem tu víc jak deset dní. Město jsem si oblíbila. Vše potřebné vyřídila a nyní už si můžu jen užívat atmosféry severozápadu Francie. Rennes je město, které tak nějak otevírá Bretaň všem příchozím. Tady začíná oceánické klima a vlhkost vzduchu, kterou by si člověk mohl jednoduše splést se zimou. Jak jsme byli poučeni od našeho pana ředitele.

Celé Rennes je propleteno zelení. Je zde hodně parků, v tuto chvíli i květů, a tak chodíme pěšky, pokud nám to situace a délka trasy dovolí. Tato fotka je ze souboru fotek, které jsou vystaveny v jednom z parků a společným jmenovatelem je voda. Naprosto mě dostala. Nejprve jsem si myslela, že je to kolo namalované. Pak jsem se zaměřila na spodní část, která ve mě vyvolala dojem města, ale až napotřetí jsem se na fotku podívala pořádně a zjistila, jak se věci mají. Stála jsem u ní asi pět minut a nemohla se odtrhnout. Jak působí na Vás?


Ani zelené francouzské město se nevyhne grafitti a bezdomovcům. Malba by se i na plechové hrazení u stavby linky metra hodila, pěkně doplňuje náměstí, kde se nachází různé bary a palačinkárny, ale pár už do koloritu tak perfektně nezapadá. Ale i to k tomu patří...


Jak je vidět na sprejové malbě, staré město je z hrázděného zdiva. Domy jsou naprosto kouzelné a bez jediné rovné stěny. Pravý roh bychom tam asi hledali marně, ale mají své kouzlo a spolu s bílými okny a okenicemi navozují atmosféru dávných časů. Rozhodně je nevidíte naposledy.


Pro domovní znamení mám slabost, ale takovýto obraz na fasádě domu coby poutač do baru jsem v životě neviděla. Je to tak přívětivé, že bych hned zašla, ale tak nějak jsme se s bandou nakonec vrhli jiným směrem, ale tohle místo rozhodně plánuji navštívit a dát si tu lahvinku zdejšího cidru takového, jaký má doopravdy být!


Jak jste psala, centrum města je plné parků a také rozkvetlých květin. Doufám, že to dlouho vydrží. Tohle je pohled na hlavní poštu, jednu z nejkrásnějších budov ve městě. Je tak majestátní, ale zároveň je u ní taková malá ulička, kam se rozhodně sama nevydám. Smrdí to tam a vypadá to na místo prodeje. Čeho? Hádejte, jahody to nejsou.


Ano, jsem oficiálně šmírák. Tak trochu s odstupem, kvůli zkušenosti z pařížského metra, fotím i cizí lidi. Většinou už fotku dělám s tím, že vím, jak ji (ne)upravím. 


Ani tuhle dvojici jsem nemohla nechat bez fotografie. Oni mi připomněli Nothing Hill, film o prodejci knih, který se zamiluje do hollywoodské hvězdy. Klasická slaďárna, ale kdo by takovému pohledu odolal? 


Jedna z nejstarší budov v Rennes je skladbou mnoha stylů a hlídá bránu do obrovského parku, ze kterého je předešlá a i následující fotka. Kousek za prvním trávníkem se schovává malý amfiteátr pod kaštanama, tak jsem zvědavá, zda tam nebude nějaké představení nebo jestli rovnou židličky s příchodem podzimu uklidí. Co tam ale určitě ještě nějakou dobu zůstane je venkovní botanická zahrada.


 Tolik druhů růží jsem v životě na jednom místě neviděla, dokonce tam byla jedna fialová a i růže Malého Prince, kterou jste mohli vidět na fb stránkách blogu. Některé byly v plném květu, některé už měly po sezóně, ale i tak to v tomto koutě krásně vonělo. Venkovní botanickou zahradu jsem viděla jen v plzeňské zoo, ale ne tak velikou a tak bohatou.


Dnes skončíme fotografií, pohledem ze zastávky. V neděli je to tu se spojením fakt na pytel. Autobusy totiž jezdí naprosto ale naprosto jak se jim zachce. Čekali jsme na bus nepřiměřeně dlouho cestou do i z města. Když se ale člověk má na co dívat, tak mu čas rychle utíká.

Jak si krátíte čekání na zastávce vy? Líbí se Vám Rennes?

You May Also Like

8 komentářů

  1. Krása!! :) Více takových článků Baruš, moc mě takové foto-cestovatelské články baví :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kami, tak to si teď užiješ, bude jich během podzimu plno ;-)

      Vymazat
  2. No páni, všechny fotky jsou tak nádherné. Ta architektura a příroda, uuh, hned bych se tam vydala, v dobrém ti to závidím. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky ;-) Je to tu krásné, město i jeho okolí, ale je pravda, že od nás je to docela z ruky :-D

      Vymazat
  3. Nadherne fotky, drzim pesti, at ti pocatecni nadseni vydrzi;)

    OdpovědětVymazat
  4. Přidávám se k ostatním, fotky jsou opravdu moc krásné, cítím se jako bych tam byla s Tebou.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!