vaření pro 16 lidí, vaření pro smečku

by - 6:00

Miluju vaření, pečení a strašně ráda někoho pohostím. Mám ráda, když můžu uvařit pro druhé a ještě raději mám ten pohled, když vidím, jak se všichni cpou a chutná jim. To je to hlavní. A tak se stalo, že jsem dostala naprosto šílený nápad, uvařit pro mé spolužáky ze třídy, se kterými jsem ve Francii na erasmu (podrobnější info zde). To by nebylo tak strašné, pokud by se jednalo o těstoviny či podobná jídla, ale proč vařit něco tak snadného, že? Troufla jsem si hned na hovězí po burgundsku!

velký kastrol byl docela problém, ale našli se

Hned, jak jsem tuhle myšlenku vyslovila, věci se dali do pohybu. Vybrali jsme peníze. Každý dal do hovězího fondu pět euro a těšil na nedělní oběd. Já jsem sepsala seznam a hlavně se sháněla po nádobách, ve kterých to budu nakládat a vařit. V pátek se vše nakoupilo a v sobotu po výletu jsem maso naložila.


Už samotný nákup masa byl zážitek, musela jsem si najít na internetu, jak se řekne ona část hovězího masa, kterou budu potřebovat. Kdo mi pomohl? Webová stránka s receptama, marmiton, odkud mám recept i na výbornou dýňovou polévku (zde) a ve Švýcarsku jsme jej hodně používali.


Nakonec jsem se vešla do dvou hrnců, což byla pozitivní zpráva vzhledem k tomu, že jsem se vešla do mé malé ledničky a ani jsem nemusela hrnce strkat k někomu dalšímu a běhat s nima po koleji.


Zalila jsem vše výborným červeným vínem a dala spát. Přes to, že tohle jídlo žádá přípravu, tak mě to baví a stále tvrdím, že se to vaří samo. Jaké překvapení, že Francouzi prý na boeuf bourguignon  (recept zde) chodí do restaurace, protože se jim příprava zdá moc dlouho.


Vařila jsem na dvou plotýnkách, ve dvou hrncích a musím říct, že se to doopravdy dělalo samo, hihi. Nebylo to až tak strašné. Docela jsem měla obavy z toho množství, ale u omáček prý platí, že čím větší množství, tím je chuť lepší. Asi na tom něco bude, protože se všichni olizovali až za ušima.


Vše jsme zapili červeným vínem, zakousli čerstvou bagetkou a odpoledne strávili v parku házením freesbee, byla to skvělá neděle a rozhodně bych si to zopakovala. Ostatně, spolužáci také, stále se ptají, co bude v neděli k obědu.

Co Vy a vaření pro více lidí? Máte s tím zkušenosti nebo z toho máte hrůzu?

You May Also Like

7 komentářů

  1. Jee ty jsi šikovná Baruš :)) Vypadá to výborně a musela jsi jim udělat velkou radost! Já občas vařím pro rodinu, ale vždycky tak max. pro 8 lidí ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Obdivuju, že jsi do toho šla, pro 16 lidí! A vypadá to skvěle :))

    http://mywaytofitness.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě pak také mrznul úsměv na rtu, jak se to blížilo, ale zvládli jsme to! ;-)

      Vymazat
  3. Tak to je paráda! :-)) Moc si neumím představit vařit pro 16 lidí a ještě k tomu na koleji na vařiči o dvou plotýnkách :-D Jsi šikula! :-)

    Měj se hezky,
    http://skills-of-art.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle jídlo miluju! Asi jediný na světě, co budu dělat do konce života :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je skvělé a Ti, co ochutnali a pak měli možnost ochutnat v menze, stále upozorňují, že to mé bylo vynikající :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!