Čtenářská výzva 2017

by - 6:00

Stejně jako v loňském roce, i letos jsem se rozhodla zapojit do čtenářské výzvy, kterou pořádá Databáze knih. Stejně jako v loňském roce, i letos seznam dvaceti knížek beru jako vodítko, co si přečíst, zároveň je to ale záruka, že se budu nutit brát knížku do ruky. Neberte to tak, že čtu nerada, jen mám tolik zájmů, že na ty knížky často nevyjde čas. Díky výzvě si ho ale udělám. V tuto chvíli mají někteří už půlku přečtenou, já jsem v pětině. To mi ale nebrání v tom, abych Vám dala pár tipů na knížky, které já už mám přečtené, tak jdeme na to!




Laskonky

#kniha, která má jednoslovný název
Laskonky od Barbary Nesvadbové jsem si pořídila ve slevách na Martinusu, chtěla jsem nějaké odlehčené čtení, než se pustím do těžších témat a příběhů. Jak jsem byla naivní?! Laskonky vypráví příběhy několika žen, které jsou jak vystřižené z běžného života, o to víc člověku při čtení mrazí. Celou knihu uvádí příběh o ženě, která si touhou po dítěti zničí vztah. Navzdory očekávání to není lehké čtení, ale myslím si, že je dobré si knížku i tak přečíst. Je pěkně ilustrovaná a text je mnohdy učesán do nejrůznějších geometrických tvarů, což dělá knížku o to zajímavější.


Prvok, šampón, tečka a Karel
#kniha s jménem v názvu
Autorem této knížky je muž s pronikavým smíchem, který zní tak trochu jako od mentála, ale zároveň způsobí, že se neudržíte a smějete se taky. Dalo by se to pojmout jako terapie, což se rozhodně nedá říct o knížce, která vypráví příběh čtyř přátel ze školy, kteří se potkávají ve středním věku, v různých životních etapách a snaží si vzájemně dokázat, že navzdory věku nejsou sráči. Ano, takhle doslova. Čeká Vás příběh, u kterého se možná poznáte nebo poznáte někoho z Vašeho okolí, dává nahlédnout do mužského světa a jejich způsobu myšlení. Knížka se mi četla dobře, jen bych škrtla ten epilog. Co je v něm? Přečtěte si to...


Můj život ve Francii
#kniha, která má na Databázi méně než 500 hodnocení
Já jsem milovnicí Francie a spousty francouzských věcí, naopak nemusím Francouze, ale co už. Mám ráda film Julie&Julia, ve kterém se prolíná život dvou žen. Americké kuchařky, která se naučila vařit při svém pobytu ve Francii v průběhu dvacátého století, tuto zemi si zamilovala a napsala kuchařku o francouzské kuchyni pro americké ženy. A druhé Američanky, která žije v době po jedenáctém září a rozhodne se psát blog, na kterém popisuje všechny recepty první Julie, které chce během jednoho roku vyzkoušet. Tento film mě nadchl a když se v knihkupectvích objevila knížka o Julii Childové, té první Američance, bylo jasné, že ji musím mít. Četla jsem ji se zatajeným dechem a musím pochválit tvůrce filmu, jak moc byli věrni předloze, hlavně co se týče podob jednotlivých osob. 

V tuto chvíli mám již rozečtenou další knížku, ale o té Vám napíšu zase příště. Vy mi zatím do komentářů napište, zda jste některou ze zmíněných knížek četli nebo zda Vás některá zaujala. A také se mi pochlubte, zda se účastníte čtenářské výzvy a kolik už toho máte přečteného.

You May Also Like

0 komentářů

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!