jak na dobrou náladu

by - 17:18

Před pár dny jsem dostala otázku: "Jak to děláš, že máš pořád pozitivní náladu?" a na instagramu jste si odhlasovali, že byste na toto téma chtěli celý článek. Do těchto mrazivých a hlavně zamračených dní mi to přišlo jako ideální téma, a tak jsem se rozhodla sepsat body, které mi pomáhají v tom, že nosím dost často úsměv na rtu.


Na začátek je třeba uvést, že já jsem člověk od přírody usměvavý a pozitivní, což veškeré níže uvedené aktivity posilují, a proto se může zdát, že mám pořád pozitivní náladu. Já jsem ale stále jen člověk, proto se stává, že i já vstanu levou nohou, nemám náladu nebo mě ovlivní vnější okolnosti. Mám i dny, kdy jsem vyloženě paní smutná, ale protože jsem pak protivná sama sobě, snažím se proti bojovat pomocí následujícího.

Doopravdy každý den se snažím probouzet s dobrou náladou. Ano, jsou dny, kdy to není ideální, ale v drtivé většině případů je první věc, kterou oblékám, můj úsměv. Nic mě nestojí, snažím se usmát na pana řidiče v autobuse, na paní recepční v práci, na kolegy. Jak se člověk usmívá, automaticky mu to zvedá náladu. A v tomto případě nemluvím o tom strojeném a nuceném úsměvu. Obecně mi přijde, že se k sobě lidé nechovají nejlíp, jsou neurvalí a bezohlední a protože mi to vadí, snažím se být jiná. 

Miluji plánování a organizování a následné odškrtávání, proto si často tvořím seznamy věcí, které chci daný den nebo týden udělat, a pak si užívám odškrtávání toho, co jsem udělala. Zároveň mi tato aktivita pomáhá si organizovat čas, který dělím nejen mezi práci a pobyt doma, ale i mezi spoustu aktivit, které mám ráda a kterých se nehodlám vzdát. Díky plánování mám také každý den alespoň jednu věc, na kterou se těším. Může jít o naplánovanou snídani či vaření, ranní kávu s kolegyní v práci nebo třeba odpolední četbu či focení.

Samozřejmě se může stát, že si něco naplánuji a ono to pak nevyjde. Nebo se mi něco nepovede tak, jak bych chtěla. Jsou dny, kdy mě to položí, kdy se rozbrečím, kdy mám pocit, že mi někdo tzv. ukradl hračky. V takových chvílích obvykle jednám dvěma způsoby. Buď se tomu po zbytek dne poddám a večer jdu brzy spát, abych ten smutek zaspala. To si samozřejmě můžu dovolit jen ve dny, kdy mám volný program. Nebo, a to většinou dělám častěji, se raduji z každé maličkosti. Může jít o dobrou kávu či čaj v práci nebo třeba o smluvení schůzky s kamarádkou. V takových dnech také zabírá naplánování si večerního spa, tedy horké vany, dobrého čaje a péče o pleť či moje drápky. Jak říkám, snažím se radovat z maličkostí.

Jako poslední ale ne nejméně důležité bych zmínila odstranění vysavačů z mého života. To jsou lidé, kteří Vás zásobují zprávami o tom, jak se mají, posílají Vám fotky a když se s Vámi sejdou, mluví jen oni, o sobě a o svých problémech. Takoví lidé Vám nic nedají a každé setkání nebo komunikace s nimi Vás akorát vysaje a Vy si pak připadáte jako kdybyste prošli ždímačkou. A to není dobře, přátelství je o rovnováze. Samozřejmě, když má kamarád(ka) nějaký problém, nasloucháte a radíte, ale obvykle se ten člověk zeptá i na Vás a dokonce se omluví, že mluví jen o svých problémech a že Vás určitě také něco trápí.

Tak tolik asi z mých rad o tom, jak být pozitivní a jak si udržet dobrou náladu. Máte také nějaké zaručené tipy, jak na to? Napište mi je do komentářů.

You May Also Like

3 komentářů

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!