Jak se doma nezbláznit

by - 19:07

Vzhledem k situaci, která nyní panuje, je spousta lidí nucena pracovat z domova. Jde o ty šťastnější, protože nemusí ven a ohrozit tak sebe či rodinu. Na druhou stranu ale práce z domova žádá disciplínu a umí být větší výzvou než práce v kanceláři. Vzhledem k tomu, že jsem dostala v posledních dnech několik dotazů, jak na práci z domu a jak se doma nezbláznit, rozhodla jsem se sepsat tento článek, ve kterém se s Vámi podělím o nasbírané rady i moje vlastní tipy, tak jdeme na to!


Práce z domova a fungování v karanténním režimu doma spolu úzce souvisí, abychom se ale doma nezbláznili, je potřeba dodržovat určitou hygienu, respektive pravidla, jak tyto dvě části od sebe navzdory jejich prolínání oddělit, a tak se co nejlépe přiblížit běžnému režimu. Proto i článek bude rozdělený na dvě části, aby dával větší smysl, tak snad se mi to povede.

Pracovat z domu jako všichni ti bloggeři a influenceři, o tom snad snil každý. Kolikrát jste si říkali ráno při vstávání nebo před cestou do práce: "kdybych tak mohl(a) zůstat doma?!". No a nyní je to tu! Práce z domova má ale svá uskalí, je složité udržet soustředění, doma nás rozptylují nejrůznější věci, často u práce sedíme celý den, často bez pauzy či bez oběda, nebo u toho rovnou snídáme, obědváme a večeříme. To se ale nedá dělat dlouhodobě, protože pak je mozek zmatený a člověk ztrácí pojem o tom, co je za den. Jak tomuto stavu předejít? 

Vytvořte si rozvrh, podobný jako mají děti ve škole. Zapište si, od kdy do kdy budete pracovat a kdy budete mít pauzu na oběd (pokud Vám to pomůže). A to nejdůležitější, dodržujte svůj rozvrh! Samozřejmě, můžete jej uzpůsobit Vašemu pracovnímu kalendáři a potřebám jednotlivých dní. Můžete si jej vytvořit každé ráno na míru, ale doopravdy se ho držte, abyste pracovní dobu oddělili od zbytku dne. Jako doplněk k rozvrhu může sloužit seznam úkolů na další den, tzv. to do list, ve kterém si během dne budete odškrtávat vše, co už jste zvládli, a tak Vám den (pracovní doba) bude i rychleji ubíhat.

Tím se dostáváme k druhé části, a to fungování doma. Jak jsem zmiňovala na začátku, obě části spolu souvisí a aby fungovala ta první, musí být podpořena tou druhou. Takže mou první radou je plánovat. Já sama k tomu využívám můj doller a plánuji si na celý týden, ať už je to cvičení, úklid, vaření, vzdělávání, péče o tělo nebo cokoli jiného. Já totiž miluju odškrtávání a zároveň Vám to pomůže udržet variabilitu činností a tím předcházet stereotypu.

Když pracujeme z domu, často sklouzáváme k tomu, že vstaneme sotva pár minut před zapnutím počítače. Prakticky se z postele jen přesuneme před počítač. Tím ale mozek totálně zmátneme a nenecháme jej se probudit, což pak může vést k naší lenosti a neproduktivitě. 

Abychom udrželi mozek v pozoru, je dobré se každý den převléct z pyžama. Pro někoho to bude málo a ženy se třeba budou potřebovat i namalovat. Proč pro práci doma? Protože je to činnost, která mozku odděluje pobyt doma od chystání se do práce a následně jednoduše přejde do pracovního módu. Navíc, pokud máte během dne nějaké konferenční hovory i s kamerou, bude Vám to na nich slušet. 

Od té doby, co dělám z domu, chodím každý den na cca hodinovou procházku, takže se musím převléct do normálního oblečení, nenosím sice džíny, ale to nevadí. Každopádně mě to pěkně nastartuje na celý den a můj mozek pochopí, že není pyžamový den. Neříkám, že musíte chodit ráno na procházky, ale je dobré si vytvořit ranní rutinu. Vstát tak jako do práce, nebo o chvilku později ale zároveň tak, abyste si před zapnutím počítače stihli dát snídani, zacvičit si jógu, dát si ranní sprchu, nalíčit se nebo si přečíst pár stran z právě rozečtené knihy. Je to čistě jen na Vás, co si zvolíte, ale věřte mi, že budete pak k pracovnímu počítači usedat nastartovaní na celý den.

Tím se dostáváme k dalšímu důležitému bodu, je potřeba si doma vytvořit pracovní místo. Chápu, že né každý má doma samostatnou pracovnu, ani já ne, ale není dobré se u počítače krčit na gauči či přímo v posteli, pokud zrovna nejste nemocní nebo pohybově omezení. Vytvoření pracovního koutu totiž zároveň psychicky rozdělí Váš den na pracovní část a volný čas. Sama pracuji u jídelního stolu, ale ve volném čase k němu moc nesedám (ano, jím na gauči), takže jsem si vytvořila pracovní kout právě tam. Přenáším si ale každé ráno a každý večer monitor ze skříňky na stůl a zpět, abych připojila pracovní, a pak osobní notebook. Proč? Vždyť bych mohla sledovat youtube a jiné i na pracovním počítači. To sice ano, ale pak bych poočku také koukala do pracovního mailu, a tak bych úplně neoddělila pracovní čas od toho osobního.

A na závěr už nám jen zbývají aktivity volného času. Je jednoduché jen zapnout televizi či Netflix a nechat se pohltit zprávami či novým dílem oblíbeného seriálu. Na stranu druhou, abychom se neztratili pojem o čase a dnech, a tím se dostávám k výše uvedenému, je dobré aktivity během jednotlivých dní střídat a plánovat. 

Já se snažím hubnout, což je bez pohybu těžké a zároveň mi pohyb dopomáhá k psychické pohodě, takže si vždy v neděli večer naplánuji cvičení dopředu na celý týden, a pak už jen odškrtávám. Takže si představte, že si dáte třeba tři dny v týdnu nějaký pohyb, i v bytě to jde a pokud nemáte inspiraci, na youtube či pinterestu její spousta. Můžete cvičit intervalový trénink, zacvičit si jógu či půl hodiny protančit v rytmu samby podle lektorů. Na internetu najdete fakt všechno, jen stačí hledat. Pokud byste se ale sami nedonutili, můžete si předplatit nějaký program, což v této situaci ocení hlavně trenéři, kteří ze dne na den přišli o práci, a Vás již zaplacený program bude motivovat ke cvičení. Motivovat Vás může i třeba vydaná výzva některým z Vašich oblíbených influencerů, v tomto kontextu mě třeba napadá dominika.po, která vytvořila třicetidenní výzvu na angličáky, každý den je jich potřeba udělat sto a ještě na čas.

Cvičení ale samozřejmě není všechno, jen je mi blízké. Kromě něj můžete čas po práci využít na zvelebení bytu, byť by měl jen jednu místnost. Můžete udělat generální úklid, vytřídit skříň a vyřazené oblečení darovat nebo pokud už není použitelné, tak jej vyhodit a mít v bytě víc místa. Je dobré čas od času zkontrolovat pečující i dekorativní kosmetiku, zda je ta maska, co máte otevřenou už pár týdnů, stále v pohodě, zda laky na nehty nejsou zatvrdlé a či Váš makeup nezměnil parfemaci, s takovými produkty je totiž důležité se rozloučit. S kosmetikou souvisí také domácí spa, proč si neudělat jednou týdně večer, kdy si uděláte peeling, dáte vlasovou či pleťovou masku a neuděláte si manikúru a pedikúru. Nebo či zároveň se můžete vzdělávat ve všech směrech, které Vás vždy lákaly, na youtube je toho spousta nebo si můžete stáhnout různé webináře. A v neposlední řadě můžete vyzkoušet všechny ty recepty, na které jste jindy neměli čas, a přečíst všechny ty knížky, co jste si koupili a zatím se na ně jen přáší.

Tím vším můžete trávit svůj volný čas a zároveň využít toho, že instagram je plný živých vysílání a Vy tak můžete se svým oblíbencem cvičit, slyšet autorské čtení Vašeho oblíbeného spisovatele, účastnit se vysílání s oblíbeným mentorem či poslouchat nejrůznější podcasty. Vše si naplánujte, jako kdyby to byly Vaše kroužky jako v dětství po škole a uvidíte, že se budete cítit líp.

To je z mé hlavy asi všechno, snad jsem Vás k něčemu inspirovala a pokud Vás napadá něco dalšího, podělte se o to dole v komentářích. Co děláte Vy, abyste se doma nezbláznili?


You May Also Like

2 komentářů

  1. ahoj mohu se zeptat szravujes se dle mačingove? a v xeroxu se používá sýr eidam nebo dle KS najizdim co ti sexu

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!