když vás dělí tisíc kilometrů

by - 16:30

Jak to zvládáte? Jak to vydržíš? Jde to vůbec? To jsou jen některé otázky, které čas od času dostávám. Vzhledem k tomu, co se nyní ve světě děje, jsou mé pocity o to silnější, a tak jsem se rozhodla s Vámi podělit o to, jak to s Tomem děláme, abychom se nezbláznili a aby nám to vydrželo. Tak jdeme na to!


Než se rozepíšu k jednotlivým tipům, musím se s Vámi podělit o výchozí podmínky našeho vztahu, které podle mého dělají víc než polovinu úspěchu. Když jsme se rozhodovali o této změně a když mě Tom stěhoval do Holandska, byli jsme spolu tři a půl roku. Měli jsme tedy za sebou prvotní fázi vztahu, kdy po sobě navzájem dva dychtí. Měli jsme za sebou už několik zásadních rozhodnutí, veselých i smutných situací. To, že jsme hned od začátku nebyli na dálku, ale naopak jsme spolu byli vcelku intenzivně, udělalo hodně, protože jsme měli tzv. na čem stavět. No, snad to dává alespoń trochu smysl a já jdu na ty tipy.

KOMUNIKACE
Komunikace je základem i normálního vztahu. Co se týče vztahu na dálku, tam to platí ještě několikanásobně víc. Pokud chcete udržet vztah tak, aby fungoval, musíte komunikovat. Sdílet všechno, co byste sdíleli normálně, i naživo, ale nyní za pomocí jakéhokoli média. My s Tomem využíváme WhatsApp, kde můžeme sdílet nejen psané slovo ale i fotky či videa, a komunikujeme spolu každý den celý den, i když si třeba jen posíláme pusinky. Je v podstatě jedno, jakou aplikaci vyberete, ale je potřeba být otevřený, sdílet radosti i smutky, být otevřený. To, zda si budete psát každý den nebo obden, je jen na Vás, ale měla by ta varianta vyhovovat oběma. Pokud ne, je potřeba to probrat a najít společné řešení.

DŮVĚRA
Vztah na dálku je jako běžet vstříc velké černé díře. Nikdy totiž dopředu nevíte, co Vás čeká, co Vás ovlivní a kam Vás osud zavane. Pokud ale s druhým nemůžeme být každý den, musíme věřit tomu, co s námi sdílí. Nyní nemám na mysli, když Vám druhý třeba nedává najevo, jak moc mu chybíte a jen řekne, že se mu stýská. Mám na mysli třeba situaci, kdy Vám Váš milý nebo Vaše milá řekne, že jde večer s kolegy na večeři a do kina. V tu chvíli prostě musíte věřit, že ten druhý mluví pravdu a nedá se vztah na dálku udržet, pokud tam ta vzájemná důvěra není. Nedostatek důvěry je zabijákem i klasického vztahu, co teprve vztahu na dálku.

SNAHA Z OBOU STRAN
I tento bod platí pro jakoukoli formu vztahu. Musí se jednoduše snažit oba, aby to mělo smysl. Oba se musí snažit ten vztah udržet a musí chtít, bez toho to nejde a můžete to zabalit. Co do tohoto bodu platí? Nemá smysl řešit, kdo napsal první, kdo napsal víc, ale musí psát oba. Musí chtít oba. Stejně jako jste na začátku rozhodnutí udělali spolu a řekli jste si, že budete bojovat, musíte bojovat, jeden to totiž sám neutáhne. Buď ho to semele nebo přestane bavit.

SPOLEČNÉ PLÁNY
Je v podstatě jedno, jak velká dálka Vás dělí, ale je potřeba společně plánovat a mít nějakou společnou vizi v budoucnu. Pro nás s Tomem je to v tuto chvíli vize, že i on si tu najde práci a přestěhuje se za mnou. Proto jsem si pronajmula dvoupokojový byt, abychom se tu vešli oba spolu. To jsme netušili, jaká situace nastane, ale i tak je tento plán neměnný. Kromě sestěhování samozřejmě máme i menší plány, třeba dovolenou. Ta sice za stávající situace (koronavirus) také padla, ale rovnou jsme vymysleli plán B. Je prostě potřeba jít vstříc společnému cíli, ať už je jakýkoli. Teď mě napadá, že tohle platí taktéž pro klasický vztah.

Co z toho plyne? Pro vztah na dálku platí stejná pravidla jako pro klasický vztah, jen je potřeba možná o kousek víc snahy, pravidelnosti a odhodlání. Dneska jsme spolu čtyři roky a za dva týdny to bude půl roku, co nás dělí tisíc kilometrů. Je to lehké? Není. Ale udělali jsme společné rozhodnutí, oba dva chceme, bojujeme a věříme, že to pro nás bude mít šťastný konec.

To je ode mě vše, pokud byste měli nějaké další tipy na vztah na dálku, nebo názor na to, jak to (ne)může fungovat, podělte se o ně dolů do komentářů.

You May Also Like

1 komentářů

  1. Úplne mám na to taký názor ako ty. Keď niekto chce aby mu vzťah vydržal, tak treba mať tu komunikáciu, dôveru a ďalšie veci, ktoré si napísala.
    Budem rada ak sa zastavíš aj na mojom blogu.
    Môj blog: http://lifeforjul.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!