zdravěji, ale jak...s celozrnnou moukou

by - 6:00

Již před nějakou dobou jsem vyzkoušela vaření a pečení s celozrnnou moukou. Tenkrát jsem pekla housky a palačinky. Obě varianty dopadly dobře, ale poslední dobou mi tahle tmavá kamarádka přináší více starostí než radosti. Proč?



Od začátku léta jsem vyzkoušela několik receptů - bublaninu, quiche, koláč s pudinkem i lívance. Přítel tvrdí, že to všechno bylo dobré, ale kromě lívanců se mi všechno peklo déle, než bylo v receptu nebo než jsem byla zvyklá. Je to normální? Ano, dneska bude článek plný otázek a čekám, že mi nějaká dobrá duše pomůže a poradí.


Na internetu jsem našla informaci, že celozrnná mouka by se měla nahrazovat za bílou v poměru 1 ku 3. U quiche, když jsem ho pekla podruhé, jsem tedy množství mouky zmenšila a bylo to lepší, ale nikoli v předepsaném poměru. 

recept
Recept na lívance už byl uveden s celozrnnou moukou, takže těsto bylo sice řidší, ale výsledek vypadal ukázkově. Problém ale nastal, když jsem je ochutnala. Byly takové jiné, ano, to se dalo čekat, ale chuťově je celozrnná mouka natolik výrazná, že mi jednoduše tolik nechutnali. Co s tím? Jak přebít tu podivnou chuť?


Takže zatím jsem jen ve stádiu zkoušení a pomalu mi dochází odvaha. Přeci jen, každé pečení stojí čas a ingredience, nicméně se nevzdávám a budu i nadále trnou při vložení do trouby, zda ona lahůdka bude vypadat skvěle i po jejím upečení.

Co vy, už jste vyzkoušeli péct s celozrnnou moukou? Jaké jsou Vaše zkušenosti? Děkuji za každý tip a radu.

You May Also Like

2 komentářů

  1. Já jsem téměř přestala jíst pšeničnou mouku, kupuju místo toho žitnou a tu jsem neviděla jinou než celozrnnou, jen je různě jemně mletá. Chuťově jsem rozdíl skoro nepoznala, jen je pečivo takové šedé místo růžové/béžové a fígl mám ten (jinak to moc nenabývá na objemu), že přidávám vždycky tak od oka (1/3 čajové lžičky???) jedlou sodu. Jinak bohužel nemám, co bych poradila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji i za malou radu, jsem vlastně vděčná za jakoukoli ;-)

      Vymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!