hrad je mým magnetem

by - 6:00

Výlet do Fougères byl jednou ze tří možností na sobotní cestování, další byly trh v Rennes a cesta do Carnacu, která je ale odložena na neurčito. Bude hodně záležet na počasí, kam se pojede dál, ale teď už se vrhneme na výlet plný mlhy, deště a trochy modré oblohy!



Počasí bylo všelijaké a celý týden hektický, a tak nikdo neměl moc náladu cestovat nikam daleko, proto padla volba na Fougères, město nedaleko Rennes. Jeho hlavní atrakcí je středověký hrad, obrovská pevnost.


Autobusová zastávka je hned vedla, a tak se člověk nemůže ztratit, byť byla mlha a měly jsme obavy, že s holkama ten "barák" nenajdeme.


Okolo hradu, jakožto správné pevnosti, je příkop, a tak je cesta tam přes most. U vchodu nám slečna v kase řekla, že před chvilkou odešla prohlídka, ale že ji ještě můžeme dohonit. To se většině nechtělo, a tak jsem se ptala, kdy půjde další a odpověď zněla: "Nevím." Haha, to bych chtěla vidět, co by mi řekli návštěvníci v Čechách, kdybych byla v kase takhle informovaná. To mě doopravdy pobavila. Koupily jsme si tedy vstup a s audioguidy (které bytostně nesnáším) se vydaly samotné do hradu.


Šlo se po hradbách, a tak se nám nabízela takováto panoramata. Byl ale opar a ostré světlo, a tak spousta fotek bohužel nevyšla, což je hrozná škoda. Bylo to tam krásné.


Z původního hradu zbyly obvodové hradby a pár věží, ve kterých není expozice nijak bohatá, většinou jen nějaká video-projekce o tom, jak to za středověku vypadalo v Bretani, o která území se bojovalo a kdo tam tehdy vládl.


S holkama jsme šly každá svým tempem, mě guide moc nenadchl, a tak jsem se spíš věnovala focení...


V podhradí jsou staré kamenné domy, kterým vévodí barevné dveře a okenice. V kontrastu se zelenou přírodou vypadají pohádkově. Některé z nich úzké jen na šíři dveří (nejsou na fotce), to se pak kolikrát ptám, jak se v tom dá bydlet.


Původní brána do hradu zůstala nedobytá, šly jsme druhou stranou.


Samotné město bylo relativně prázdné, jak tomu v sobotu odpoledne bývá. Všichni si nakoupí na trhu a jdou domů. Když je trh sklizen, vše je zavřené tak do pěti hodin, kdy město znovu ožívá. My jsme tak měly ulice Fougères samy pro sebe. 


Po návštěvě hradu jsme se přesunuly ke katedrále svatého Leonarda, kolem které jsou veřejné zahrady. Když jsme je prošly, dívala jsem se do mapy, kudy se vydat k malovaným stěnám a vtom se ozvalo: "Doprdele, áááááá..." a holky utíkaly neznámo kam. Začalo pršet a my brutálně jsme zmokly, a tak jsme byly nuceny strávit velkou část času v kavárně.


Jedna z Les Murs Trompe l´oeil, tedy zdí, které klamou tělem, tedy jsou na nich zachyceny obrazy tak perfektně, že se zdají být reálnými. Ve Fougères jsou celkem čtyři, ale kvůli dešti a ochlazení jsme viděly jen dvě a zbylé jsme vyměnily za šálek horké čokolády a svařeného vína.

Jak to máte s hrady Vy? Máte raději prázdnější hrady nebo bohaté zámky? Jaký jste naposledy navštívili?

You May Also Like

9 komentářů

  1. Ahoj ....změna blogu.
    Od teď jsem už pouze na www.podomacku.blogspot.cz
    Byly nějaké komplikace a už mě to nebavilo řešit.
    Moc ráda tě zase budu číst ...Lea z LeyaBee

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné fotky, takový výlet by se mi líbil. No já už si ani nepamatuju na jakém hradu/zámku jsem byla naposledy :D. Mě spíš baví procházení okolo než vnitřek, ale tohle by se mi teda líbilo, že se zde dá hodně chodit i po venku a tak :)
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, snažíme se jezdit, dokud nám to počasí dovolí ;-)

      Vymazat
  3. užasný fotky:)
    www.andreykab.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím,

    no ten hrad je impozantní! Muselo to být úžasné :). Hrady mám strašně ráda :)

    Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to moc pěkné, ani nevím, k jakému českému hradu, bych jej přirovnala :-)

      Vymazat
  5. Nádherně jsi to shrnula, ten náš výlet :) Já bych se chtěla v sobotu vypravit do Vannes, má být hezky, tak je toho třeba využít. Ale ještě uvidím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, má být zase krásný víkend, a to je třeba využít, když tu přes týden padají ho*na s háčkama :-D

      Vymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!