letošní dovolenkování

by - 6:00

O tomto víkendu jsem si dovolila prodloužený víkend, jedinou dovolenou s mým drahým během tohoto léta a také jeden ze dvou posledních společně strávených víkendů. Na společně strávené dny jsme se oba moc těšili, dlouho jsme nikde nebyli, pokud nepočítám "návštěvy" doma. Namířeno jsme z Brna měli na jih Čech a myslím, že jsme udělali dobře. A jak jsme se měli? Je to na dýl, usaďte se a čtěte dál...


Sluníčko nám přálo od začátku až do konce. Vyjížděli jsme ve čtvrtek a v neděli jsme se vraceli. Čekal nás prodloužený víkend s plnou parádou. Pro mě byl čtvrtek náročný den. Ráno jsem měla totiž ještě nějaké zařizování, a protože mě čekal víkend neomezování a užívání si, tak mě čekalo ještě cvičení. (O mém cvičení najdete článek zde.) Když jsem ale usedla po jedné hodině do auta, všechno ze mě spadlo a mohli jsme se vydat směrem k naší první zastávce - Rosicím.

Rosice jsou město nedaleko Brna a nachází se tam zámek, který kdysi býval hradem. Zdejší zámek se za minulého režimu nevyhlo zásahům, a tak můžeme při návštěvě výstavy hraček vidět bývalé třídy a chodby vymalované takovým tím omývatelným nátěrem. I přes to však dnes zámek nabízí zajímavou expozici, která je výsledkem snažení pana kastelána. V okolí zámku je rozlehlý zámecký park ideální na procházku i v letním parnu. K vidění je tu i protiatomový kryt, do kterého se dá v rámci prohlídky dostat.

Zámek Rosice, z čela a nádvoří
Cenu vstupného nevím, protože nás prováděla paní zástupkyně kastelána. Dřív jsem je totiž oba provedla na zámku ve Žlebech, ale podrobné informace o cenách i expozici naleznete na jejich webu. Na náměstí jsme si ještě dali výbornou zmrzlinu a vyrazili jsme dál na cestu, tentokrát směr Telč.

na fontáně za zmrzkou jsou štiky, ty mají Rosice ve znaku
Cesta nám utíkala rychle, i když jí znepříjemňovaly všudypřítomné prázdninové uzavírky a objížďky. Navigace z toho chudák byla úplně zmatená. Počasí nám přálo, a tak jsme se malými zdrženími nenechali vyvést z dovolenkové pohody. Cestou do Telče jsem si uvědomila, jak je ta Vysočina krásná. Všude samá zeleň, která v kontrastu s modrou oblohou byla lékem na prací unavenou duši.


Telč samotná je naprosto kouzelná. Už dlouho mi žádné město takto neučarovalo. Ubytovaní jsme byli v Hotelu pod kaštany. Doopravdy byl před hotelem a restaurací velký kaštan. Parkování pro hosty bylo zdarma, v hotelu wifi a ubytování pěkné a čisté. Nebyl to žádný luxus, ale personál byl milý a neměli jsme žádný problém.


Do města pod záštitou UNESCO jsme přijeli v podvečer, ubytovali jsme se a vydali se vstříc krásám města. Na náměstí jsme to měli jen kousek a překvapil nás hlad. Ten jsme ukojili v restauraci U Marušky, která se nachází na druhém konci náměstí než je zámek. Je u věže. Ceny lidové, personál ochotný, usměvavý a jídlo bylo výborné.


Celý den jsme pak zakončili posezením přímo na náměstí v kavárně U nás doma, kde Vám udělají kávu z několika druhů káv, dále likéry a spoustu dalšího. Posezení bylo příjemné, ale my byli unavení, tak jsme se dlouho nezdrželi. Ráno jsme ještě s bandou Francouzů, kteří spali i u nás v hotelu, posnídali opět na náměstí. Dohadovali se, jestli je v češtině koruna ženského nebo mužského rodu, tak jsem využila možnosti pokecat si francouzsky, řekla jsem jim, jak se věci mají a popřála pěkné prázdniny. S tím jsme také z Telče odjeli.

pohled na zámek z parku v rámci prohlídky


Další zastávkou byla Střáž nad Nežárkou. Říkám Vám to jméno něco? Ano, je tam zámek, který vlastnila a ve kterém bydlela Emma Destinnová. Dnes je v rukou soukromých majitelů, kteří jej v roce 2006 zpřístupnili veřejnosti. Je možné jít na klasickou prohlídku, navštívit výstavu o Emmě nebo o si víkendu zámek projít s panem majitelem. My jsme udělali tu chybu, že jsme si koupili lístky na výstavu i prohlídku. Cena prohlídky i výstavy je jednotná, dospělý 80,- Kč a student 60,- Kč. Slečna průvodkyně byla evidentně otrávená, zahradami a kolem zámku nás provedla ve slunečních brýlích a strašně křičela, byť nás bylo sedm. Naproti tomu výstava byla naprosto geniální. Dozvíte se na ní to samé co na prohlídce a ještě víc detailů o Emmě, tedy tu mohu jedině doporučit.

pozůstatky o tom, že na místě zámku byl hrad a balustráda
Kromě zámku nás ve Stráži nic nezajímalo, a tak jsme sedli do auta a jeli směr Třeboň. Během té asi půlhodinové cesty se změnilo počasí, zatáhlo se a vypadalo to na déšť. Nenechali jsme se ale odradit a zaparkovali jsme skoro na konci města na neplaceném parkovišti. Pozor, před ním je jedno placené, ale kdo by platil, když nemusí. V břiše nám kručelo, a tak jsme ze všeho nejdřív šli najít místo, kde bychom se najedli. Dostali jsme tip na restauraci Šupina a šupinka, ale nevědomky jsme vyrazili jiným směrem a došli k podniku Beseda na náměstí. Ceny byly přijatelné, a tak jsme si s chutí objednali kapří hranolky.

kapří hranolky se šťouchanými bramborami a česnekovým dipem, který jsem cítila ještě večer :-D
Když jsme seděli na zahrádce Besedy, zprchlo, ochladilo se, ale po zaplacení už byla zase obloha jasná. Prošli jsme si centrum a vydali se i na zámek. Na výběr je opět z několika okruhů, my jsme si zvolili Soukromá Schwarzenberská apartmá. Cena prohlídky byla pro dospělého 100,- Kč a pro studenty za 60,-Kč. Opět jsme neměli štěstí na průvodce, ale vydrželi jsme to. Prohlédli jsme si krásné interiéry, vyfotili nádvoří, a pak už jsme pokračovali dál.

na nádvoří zámku mají i pávi, kteří při naší návštěvě měli i malé
Dál ke Schwarzenberské hrobce. Je to skoro na konci Třeboně v takovém parčíku. Procházka je to pěkná a dokonce i počasí se umoudřilo. Hrobka samotná je naprosto úchvatná. Mezi stromy tak majestátní. Sochy a chrliče, které ji zdobí navozují ticho a klid. Pokud se do Třeboně vydáte, toto místo nevynechejte.


Posledním pátečním zastavením byl Vyšší Brod, tam jsme měli objednané ubytování, konkrétně v penzionu Herbertov. Cestu nám znepříjemnila uzavírka. Původně jsme se chtěli vyhnout Českým Budějovicím a vzít to spodní trasou, ale nepodařilo se nám to. Do penzionu jsme dorazili kolem osmé. Přivítala nás velmi milá paní majitelka, vyplnili jsme ubytovací karty, vše nám ukázala, vysvětlila a my jsme si mohli konečně odpočinout. Jedná se o skromnější ubytování, žádný přepych, ale všude čisto a pro nenáročné povahy ideální. Navíc je tam velké sportovní vyžití. Penzion je u řeky a můžete si zaplatit i jídlo. My měli pouze snídani a ta byla královská.

bývalé sportovní středisko ČVUT, dnes rodinný penzion
Sobota byla ve znamení rodinných oslav a končně návštěvy Vyššího Brodu. Ovšem, na mě byla uvalena faraonova pomsta. Já jsem trůnila každou chvíli, a tak jsem měla spíš záchodovou turistiku. Ve Vyšším Brodu je krásný klášter a Závišův kříž, jedna z nejcennějších relikvií v Čechách, tu jsme ovšem neviděli, protože si přítel vybral jiný okruh. I ten byl ale moc pěkný a dostali jsme prima průvodce. Když jsme na stránkách zkoumala, jaké nabízí prohlídky, všimla jsem si, že mají na internetu chybu u francouzských prohlídek, a tak jsem je na to slušně upozornila. Bylo mi oznámeno, že ve francouzštině prohlídky vůbec nemají a že to úplně smažou. Žádné dík. Nekomentovala jsem to, leč dodnes chyba není odstraněna, a tak berte stránky kláštera s rezervou. Vstupné si už nepamatuju, ale nebyla to žádná pálka. Prohlídka za to stála!

byla tam u poštovního muzea výstava veteránů, kol a motorek
Pak už následovala jen další série návštěv po příbuzných. Bylo to náročné zvlášť vzhledem k mému zdravotnímu stavu. Ale protože mého přítele miluji, vzládla jsem to bez ztráty kytičky. Cestou z Vyššího Brodu mě dokonce nechal řídit. No, hlavně proto, že si s tátou dal v místním pivovaru pár malých. Noc jsem přečkala bez úhony, ale ráno mi ještě nebylo nejlíp, a tak jsme koupání v Lipně zrušili s tím, že si ho dáme jindy. Radši jsme jeli domů.


A tak skončil náš velký výlet. Bylo to krásné, i přes mé potíže jsme to všechno zvládli a užili si to na maximum. Už za měsíc touhle dobou budu ale zažívat jiné dobrodružství, takže se máte na co těšit. Bára kára bude zase na cestách. Pěkný den!

You May Also Like

4 komentářů

  1. Moc krásné fotky :)

    http://oreoobsessionbeautyworld.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná fotoreportáž Baruš :) Kromě Telče jsem na žádném z vašich míst nebyla :)
    TWF Kami*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Kami, musíš to napravit. Jih Čech fakt stojí za to! ;-)

      Vymazat
  3. V Třeboni jsme byli minulý víkend, hrobka je úžasná, ta se mi líbila opravdu moc. Na obědě jsme byli také na náměstí v restauraci Hvězda, vařili tam moc dobře, ale obsluha byla příšerná. No a když jsme měli po jídle, tak nám pak známá říkala jak v té Šupině výborně vaří, tak mě mrzí, že jsme nešli tam :-/ Ale Třeboň je krásná a určitě se tam vrátíme, škoda, že je to z Brna tak daleko.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!