Jarní detox

by - 6:00

V jednom z předešlých článků (tady) jste mohli vyčíst, že jsem s prvním březnovým dnem začala detoxikační kůru nebo jarní očistu, ať už to nazveme jakkoli Vy, kdo mě sledujete na facebooku nebo na instagramu, už tak nějak tušíte, o co jde. Ale ne všichni jsou tam a i ti, co jsou, tak mi posílají spoustu otázek. Dnešní článek na velkou část z nich odpoví. Tak jdeme na něj!


Začneme odpovědí na častou otázku "proč?". Nikdy jsem nebyla na detoxikační čaje, ovocné a zeleninové dny apod, ale v poslední době mi začaly vadit potraviny, které mám ráda a to tak, že jsem se jim začala vyhýbat. Jsem milovníkem ovoce a zeleniny, a pokud se rozšiřuje seznam zeleniny, po které jsem nafouklá jak balón a je mi příšerně těžko, tak se mi to nelíbí. Proto jsem si řekla, že to zkusím, v podstatě nemám co ztratit.


"Co?" to vlastně držím? Podle hastagů u fotografií jste mohli zaznamenat jméno Antonie Mačingová. Je to autorka několika knih a já momentálně držím 28 denní kůru podle její první knížky Zhubněte jednou provždy. Jde o program na čtyři týdny, na který máte pevně stanovený jídelníček a během kterého by se tělu měly doplnit minerály, vitamíny a živiny, které ztratilo během našeho "normálního" života. Čekají na Vás tedy čtyři články o tomto tématu.


Týden první
K snídani je po celý týden to samé, mrkev, jablko, ořechy, hrozinky a med. K obědu a k večeři se jídla střídají, jsou to: salát z červené řepy, brokolice s česnekem, fazolové lusky s česnekem, mrkvový perkelt a prokládaná cuketa. V původním jídelníčku najdete také fazolové lusky a brokolici se zázvorem, ale ten já nerada, proto jsem si jej nahradila česnekem. Ke každému jídlu se pak přidá strouhaný sýr nebo vařené vajíčko. Předepsaná jsou tedy vždy jen tři jídla na den, ale můžete si v případě potřeby dát svačinu. Dopoledne mandle se sušenými švestkami a odpoledne jogurt s ořechy. Co je důležité, všechna jídla se jí do pocitu plného nasycení, tedy neměli byste mít hlad. Musí se také dodržovat pitný režim, a to 3-4 litry dle ročního období a samozřejmě tělesné konstituce (!!!). A jak jsem to zvládla já?

1. den - Snídani jsem si udělala, stejně jako další dny bez hrozinek, které nejím, ale jinak jsem ji zkusila i s medem a příště raději bez něj. Hned první den jsem pravidla porušila, protože jsem měla v Brně návštěvu a obědvala jsem mimo domov, tedy z jídelního lístku v restauraci jsem vybrala nejmenší zlo - míchaný salát s balkánským sýrem. K večeři jsem si připravovala salát z červené řepy, měla jsem obavu z té kombinace, ale překvapilo mě to. 

2. den - Snídani jsem si udělala bez hrozinek a bez medu a pošmákla jsem si na ní. Dopolední svačinu jsem vypustila a těšila se na oběd, fazolové lusky s česnekem. Uvařila jsem si k ním vajíčko a mlaskala jsem si, nicméně, asi jsem si lusků udělala málo, protože jsem odpoledne měla hlad, a tak jsem si svačinu neodpustila. Na večeři, salát z červené řepy, jsem už chuť neměla, ale zvládla jsem to.


3. den - Snídani jsem si oproti minulým dnům strouhala nahrubo, aby byla konzistence jiná a já tak měla alespoň malinkou obměnu. Trik vyšel. K dopolední svačině jsem si dala mandle a grep. Že jsem se o něm doposud nezmínila? Víte, já sušené ovoce moc nevyhledávám a švestky už vůbec ne, a tak jsem si je nahradila ovoce, které můžu. Jak jsem to poznala? Paní Mačingová po kůře doporučuje tzv. dělenou stravu a stravu dle krevních skupin (KS) a já jsem si někde na netu našla, že dopoledne se může ovoce dle KS, a tak jsem si našla ovoce v tabulce v knize a grep se mi zdál vhodný. K obědu mě čekal opět salát z červené řepy, což mě trochu děsilo, ale oproti minulým dnům jsem si k němu dala vařené vajíčko místo sýru a problém byl vyřešen. Problém přišel odpoledne. Dala jsem si svačinu a vyběhla s kamarádkou na čaj (od třetího dne nepiju kávu) a když jsem se vrátila domů, už jsem neměla chuť a ani sílu vařit, tak jsem si místo mrkvového perkeltu dala jen syrovou mrkev.

4. den - Ráno i dopoledne proběhly bez nejmenších problémů, které ale přišly s obědem. Vařila jsem mrkvový perkelt, kam patří sojovka. S tou mi pravděpodobně ujela ruka a jídlo tak bylo takové divné. Zařadila jsem ho do kolonky "zvláštní". Snědla jsem ho a zajásala, že po zbytek detoxu už mě čeká jen čtyřikrát, mimo jiné, dnes večer. Odpoledne jsem si dala sváču, ale večer už vůbec neměla hlad, a tak jsem si nedala nic.

5. den - Čekala mě škola, a tak jsem si musela uvařit a připravit si krabičky na většinu dne. Ráno jsem si snídani nakrájela na kousky, abych ji opět nějak obměnila. Ke svačině jsem si k mandlím dala i grep a k obědu si dala prokládanou cuketu. Bála jsem se jí, protože se tam opět dává sojovka, ale tentokrát se vše povedlo a oběd mi chutnal. Po odpolední svačině a škole jsme šly s holkama do Café Therapy, kde jsem odolala čokoládovému fondánu a jiným dobrotám, dala jsem si čaj a poctivě pila vodu. Večer už jsem ale vůbec neměla hlad, takže jsem opět nevečeřela.


6. den - Po krájené snídani jsem zkonstatovala, že už se těším na příští týden, ale jídlo jsem snědla s chutí. Svačinu jsem ve škole opět zvládla v podobě grepu a mandlí. A k obědu byly lusky, které jsem jedla s holkama v menze a některé mi je dokonce záviděly. Odpolední svačinu jsem si ani tentokrát neodpustila a do večeře se v podstatě musela nutit. Na programu byla brokolice, jen jsem jí osolila a dala si k ní sýr. 

7. den - Mám za sebou snídani, opět jsem si ji nakrájela. Dopoledne jsem sezobla pár mandlí a těším se na salát z červené řepy. Večer mě čeká obávaný mrkvový perkelt, tak mi držte palce, ať to zvládnu.


Kromě postřehů popsaných výše musím dodat: nemám hlad a nemám chutě! Sedím v kavárně, naproti si kamarádka vychutnává grilovaný hermelín s brusinkami a se mnou to nehne. Oči by jedly, to ano, ale pavlovův efekt jako by se dal dovolenou. Nejdou mi sliny, prostě na to nemám chuť. Co se týče jídla, tak asi svačím odpoledne dost pozdě a tělo pak už nemá hlad. Krom toho, od druhého dne popíjím 1-2 detoxikační čaje od teekanne, ale ne vždy vypiju tři litry vody. Aby se mi nicméně voda nezprotivila, koupila jsem si do ní čerstvou mátu nebo ji piju s citronem. A ještě dva postřehy na závěr, vnímám silněji chutě potravin a nápojů a žádný z těch pokrmů mi nezpůsobil nadýmání nebo pocit těžkosti, kvůli kterým jsem do toho šla.


A nyní shrnutí prvního týdne. Jak jsem psala, nemám hlad a ani chuť na sladké. V krámu odolávám, v menze i jiných restauračních zařízeních to zvládám. Těším se na druhý týden, protože už bude pestřejší a co hlavě, jsou vidět první výsledky!!!

Prsa -1,5 cm
Pod prsy -0,5 cm
Pupík -2 cm
Podbřišek -3,5 cm
Boky -1 cm
Paže -
Zápěstí - 
Stehno -2 cm
Lýtko -0,3 cm

Musím dodat, že u toho, alespoň zatím, necvičím. Zatím tedy můžu říct jen to, že jsem velmi spokojená a jsem zvědavá, jaký bude další vývoj. O něm Vás samozřejmě budu informovat, a to za týden. Co se týče receptů. budou se objevovat na blogu, ale kdo chce začít hned, na internetu jsou dostatečně popsané.

Tak co Vy na to? Máte s Mačingovou zkušenosti? Slyšeli jste někdy o ní? Drželi jste někdy tento jídelníček?

You May Also Like

13 komentářů

  1. Paráda Baruš, tleskám :)) Vypadá to docela jednoduše a na jarní detox ideální, tak hlavně vydržet.. Těším se na další článek! Jinak o téhle dietě jsem už taky četla a někdy do budoucna (až nebudu těhotná ani kojící :D) bych ji taky chtěla vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kami, děkuji :) Teorie je vždy jednoduchá, ale praxe už trochu dře. Ten první týden byl docela náročný, ale už jedu druhý týden, přidávám nové potraviny a už je krize zažehnána ;)
      Já jsem někde četla, že by to nemělo vadit ani těhotným a ani kojícím, ale sama si to neumím představit, takže ty si teď užívej požehnaného stavu plnými doušky a nějakou očistou si hlavu nelámej :) Až přijde čas, můžeš se sem vždy vrátit ;)

      Vymazat
  2. Moc zajímavý článek! Myslím, že takový jarní detox je fajn:) Já bohužel nic takového podniknout nemůžu, protože kojím a to se logicky žádná detoxikace nedoporučuje, ale aspoň se snažím s blížícím se jarem ještě více omezovat nevhodné potraviny ve prospěch těch vhodných. Jo a k tomu dostatečnému pitnému režimu, i když to tam píšeš, tak opravdu je potřeba si to spočítat podle své váhy, třeba já mám na svou váhu doporučeno 1,6 l denně! Takže 4 litry by byly opravdu pro chlapa jako hora:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Jak jsem psala Kamče, někde jsem četla, že to můžou držet i kojící, ale neumím si to představit. Myslím, že bohatě bude stačit třeba nějaký čajík coby doplněk zdravé/vhodné stravy ;) A pitný režim, no, bohužel lidé jsou jako ovce a když slyší, že by se měly 2-3 litry denně, tak bezhlavě lemtají. Nicméně, pak dochází u lidí s nižší tělesnou váhou k zavodnění, otokům mozků a je to život ohrožující. Ty 4 litry jsou psané na léto a myslím, že pro lidi s váhou kolem stovky kil.

      Vymazat
  3. Sice osobně nejsem velký fanda podobných detoxů, nicméně takový lehký jarní očistec asi není na škodu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nemám ráda extrémní stravu, tedy vegany, vegetariány, vitariány apod. Myslím, že by se tělu mělo dodávat všechno. Jak jsem ale uvedla v článku, šla jsem do toho kvůli nějakým problémům, které rozhodně nechci řešit pomocí pilulek, a tak volím tuhle cestu. Zkouším to poprvé, uvidíme, zda to zvládnu a jak to půjde, ale beru to tak, že za zkoušku nic nedám ;)

      Vymazat
  4. Tak to je super úspěch! Přeji hodně sil do dalších dnů :))

    OdpovědětVymazat
  5. jedna spolubydlící stejný detox držela týden, druhá celý měsíc a stejně tak její mamka. nedrží se ale tak striktně předepsaného jídelníčku, má to trochu rozvolněné.. ale věčně se nám v kuchyni vaří řepa a škrabka už je od vší té mrkve celá oranžová :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D :D :D Poznám o škrabce mě fakt rozesmála :D :D :D
      Já jsem si řekla, že se budu držet předepsaného jídelníčku, obměnu volím vždy když je tam potravina, kterou nemám ráda, kterou nejím. Jojo, včera jsme se spolubydlícími zkonstatovaly, že jsme řepové královny, jíme ji i normálně, je skvělá s kozím sýrem do salátu nebo třeba v pomazánce ;)

      Vymazat
  6. Výsledky jsou moc krásné. Po Velikonocích se taky chystám na detox, snad mi to půjde taky tak dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky a držím palce, abys zvládla detox na jedničku ;)

      Vymazat
  7. Děkuji za inspiraci, po velikonocích se na to vrhnu :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!