Celerové hranolky s kuřetem
Poté, co vyšel článek, který byl zhodnocením třetího týdne jarního detoxu (víc zde), jste si hodně psali o recept na celerové hranolky, a tak k tomu přidám i to kuře, které jsem v třetím týdnu dělala třikrát. Recept je jednoduchý a není náročný na čas, pokud jste šikovní, tak máte za čtyřicet minut vařeno. Tak jdeme na to!
Celer je skvělou náhražkou brambor, dá se dát do guláše, do bramborové kaše nebo udělat jako hranolky. Mačingová doporučuje hranolky smažit na pánvi, ale po konzultaci s kamarádkou, která držela detox přede mnou, jsem se rozhodla hranolky udělat v troubě. Že tam nebude místo na kuře? To nepotřebujete, kuře budeme dusit.
Suroviny (pro dva):
2 kuřecí stehna
1 velký celer
1 cibule
olej
koření na hranolky (já jsem vyzkoušela na americké brambory a provensálské koření, obě varinaty jsou velmi chutné)
sůl, pepř a tymián
Postup:
Troubu si rozehřejeme na 180°C. Celer oloupeme a nakrájíme na tenké hranolky. V míse hranolky smícháme s kořením (dle výběru) a cca lžící oleje. Tuto směs pak dáme do pekáčku vyloženého pečicím papírem a dáme do trouby. Za občasného míchání pečeme 30-35 minut. Na posledních pět minut můžete zvednout teplotu na 200°C.
Zatímco se nám pečou hranolky, omyjeme si kuřecí stehna a osušíme je. Cibuli si nakrájíme na nudličky a orestujeme ji na osoleném oleji. Pak na cibuli položíme stehna a orestujeme je z obou stran. Pak už stačí jen opepřit, posypat tymiánem a zalít 1 dcl vody a dusíme zhruba 25 minut.
Podávat můžeme celerové hranolky s kuřetem samostatně,...
...nebo s okurkou...
...či vařenou červenou řepou...nebo s tím, co máte rádi.
Dobrou chuť!
Tak co, troufnete si na tak lehké a zdravé vaření? Jak celer upravujete Vy?
8 komentářů
Jak jsem psala, já se bojím jeho výrazné chuti, takže ho zas až tolik nepoužívám. Hlavně tedy do polévek a nebo i celerová pomazáka je fajn :-) Tento recept se mi moc líbí a určitě ho vyzkouším! :-) Skills of Art
OdpovědětVymazatPokud zvládáš celerovou pomazánku, tak by ti tohle nemuselo vadit ;) Pak mi napiš, jak jsi to zvládla :)
VymazatAsi do týhle diety vážně pudu, láká mě víc a víc :) Tvůj recept snad využiju :)
OdpovědětVymazatZkus to, za zkoušku nic nedáš ;) Jediné, co hrozí je, že ti to nebude chutnat a půjdeš od toho ;)
VymazatMůžu se jenom zeptat - první den, ta brynza s bílkem, jak to vlastně mám udělat? :D Je to přesně takhle? http://www.mamincinyrecepty.cz/recepty-am/vajecne-bilky-s-brynzou :D Promiň, že to píšu sem, ale nejsem si teď ohledně toho jistá... :D
OdpovědětVymazatPřiznám se, asi mám jiné vydání (je jich víc), protože brynzu jsem neměla vůbec.
VymazatCelerové hranolky si určitě udělám a už se na ně moc těšǐm. Zatím jsem si dělala jen řepové a mrkovevé, ty jsou taky moc dobré.
OdpovědětVymazatJojo, obecně pečenou zeleninu miluji, teď si na ní ujíždím a k tomu zakysanou smetanu s česnekem, mňam! :)
VymazatDěkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!