Hlava je nás největší nepřítel

by - 6:00

Propadla jsem fenoménu podcastů a po poslechnutí jednoho z dílky Markét Vaňourkové, mimochodem její podcast doporučuju, mě napadlo téma dnešního článku. Bude to spíš úvaha, zamyšlení, pár tipů, jak z toho ven a hlavně informace, že pokud je to i Váš případ, nejste v tom v žádném případě sami, tak jdeme na to!


Markét ve svém podcastu zmínila několik myšlenek, které se mi často honily hlavou. "Když se najím, tak mi bude dobře", aneb zajídání stresu. "Nikdy nejsem dost dobrá, pro nikoho." Nebo třeba. "Sebevědomí mi nikdo nedal." A nakonec, "váha jako měřítko". Poznáváte se v tom? Já kdysi taky. Nebo Vám to nic neříká, tak to Vám gratuluju a mám z Vás upřímnou radost!

Pravdou je, že všechno tohle jsou obvykle myšlenky, které ale původně nejsou naše. Naše okolí, ať už rodina, spolužáci, přátelé nebo někdo úplně cizí něco v podobném duchu pronesli a mi si to, z bůhvíjakého důvodu, vzali za vlastní. Sama jsem to na vlastní kůži poznala, když jsem byla centrem posměchu spolužáků. Nebo, když jsem z rodiny poslouchala o tom, jak bych měla zhubnout, jak se nedokážu postarat o sebe, tak jak bych se mohla postarat o nějakého mazlíčka a podobně. Neustále byl nějaký důvod k popíchnutí, čili nikdy jsem nebyla stoprocentní a já se tak snažila!

A kdy se to změnilo? Jak jsem to změnila? Nebudu lhát, nebyla to jednoduchá a rozhodně ne krátká cesta, ale rozhodně je ta změna uskutečnitelná. Nejtěžší na tom je vlastní uvědomění, vlastní hodnocení (ne podceňování) a hlavně důvěra v to, co děláme. Jak na to? Začít můžete třeba tím, že se ohlédnete za svým dosavadním životem a představíte si, že to všechno udělal někdo jiný. Nyní si vemte papír a tužku a sepište všechno, co Vám přijde zajímavé, pozitivní a úspěšné. Máte to? A teď přichází taková divná část, ale nakonec to bude pecka, věřte mi. Všechny ty aktivity a skutky přepište do vět, které začínají "já". Například, já chodím každý týden dobrovolničit do útulku, nebo já jsem zvládla maturitu a udělat přijímací zkoušky na vysněnou školu. Máte to? Prima, tak si nyní sedněte pohodlně a celé si to nahlas přečtěte. Tak, to všechno jste zvládli a udělali. Není to super pocit?

Samozřejmě, jedno takové cvičení všechny ty chmury nezažene a Vaše sebevědomí to nevystřelí do nebeských výšin, ale podobnými aktivitami si sami můžete pomoci. Mně osobně pomohlo vycestovat, odstěhovat se, když jsem šla na vysokou, a když jsem tyhle výzvy zvládla, tak jsem měla skvělý pocit, a tak se jednoho dne stalo, že jsem si uvědomila, že i když mi sebevědomí nikdo tzv. nedal a nikdo jej ve mě nepěstoval, sama jsem si dokázala, že jsem pracovitý člověk, který dělá spoustu věcí, na které můžu být pyšná, a to také jsem!

Nebojte, dodneška slýchávám různá popíchnutí doma i jinde, ale už na ně nejsem tak citlivá a už je nenechám jít tolik do hlouby, protože i když nejsem dokonalá, a to nikdo, tak jsem dost dobrá. Tak, tady bych to dneska ukončila, doufám, že byl pro Vás článek přínosný a do komentáře se s ostatními můžete podělit o své zážitky a zkušenosti s nabýváním sebevědomí.

You May Also Like

0 komentářů

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!