Co pořídit pod stromeček k Vánocům?

by - 15:44

A je to tady! To období, kdy všude vládne davové šílenství, obchody jsou narvané vánoční výzdobou, všude je spousta lidí a dojít si koupit třeba jen chleba je pomalu jako bojovka na letním táboře! V tomto období se také lidé dělí na dva tábory, ten, který už má dárky nakoupené, a ten, který ještě obvykle nemá ani tušení, co by měl koupit. Proto jsem se rozhodla i letos sepsat pár tipů na to, čím své blízké můžete obdarovat.


Než se vrhneme na samotné dárky, dovolím si na začátek pár tipů, jak k nim dospět. Takže, v první řadě si musíme uvědomit, že dárek se nám líbit nemusí, není pro nás, naopak musí potěšit obdarovaného. Je proto dobré se zamyslet nad tím, co má dotyčný/á rád/a, co ho/ji baví, jak tráví volný čas nebo naopak po čem touží. Pozor, cena dárku neudává, jak moc dotyčného máte rádi, věřte mi, o penězích to vážně není! Tak, to by bylo pro začátek a nyní se vrhneme na samotné tipy!


Vyrobený dárek
Pokud Vám to přijde trapné, tak vězte, že je to právě naopak. Vždycky jsem s jedlými nebo vyrobenými dárky měla velký úspěch. Vzhledem k zimnímu období jsem pro Vás vybrala granolu od Karolíny, jejíž instagram i blog mě dost baví. Líbí se mi, že recepty kombinuje se znalostmi z jejího studia a zároveň tedy své čtenáře i vzdělává. Jako druhý recept jsem pro Vás vybrala vaječný likér od Evy, které dokonce před nedávnem vyšla kuchařka, takže i to může být tip na vánoční dárek, pokud se Vám její blog či instagram zalíbí. Stejně tak bych Vám mohla navrhnout třeba paštiku od Kačky, ale tu byste museli dobře v lednici schovat, aby Vám ji nikdo nesnědl, je totiž vynikající! Kačka před nedávnem vydala již druhou kuchařku, což je další tip na vánoční dárek. Obecně vzato, na trhu je velká nabídka kuchařek, takže pokud ten, koho chcete obdarovat, rád vaří nebo úplně začíná či si tzv. ujíždí na nějaké kuchyni, kuchařka by mohla být správná volba! Ale už pryč z kuchyně, vyrobit můžete třeba i fotoknihu či kalendář, vím, že tohle je třeba skvělá volba pro rodiče či prarodiče. Oni obvykle fotky mají rádi a když pod stromečkem objeví kalendář s fotky svých blízkých, často se to shledá s nadšením.


Intelektuální dárek
Když už jsme u těch knih, kniha nebo třeba poukázka do knihkupectví může také udělat radost. Nemusí to být kuchařka, ale třeba román, nějaká speciální edice (které se před Vánoci často objevují) či třeba víte, že dotyčný se chce naučit nový jazyk, tak mu kupte dvojjazyčnou knížku. Nebo přímo konverzaci v daném jazyce. Samozřejmě, záleží na Vašem rozpočtu, ale můžete darovat i jazykový kurz, ať už v jazykovce či přímo v nějaké zemi. Nebo, darovat můžete cestovního průvodce spolu s jízdenkami či letenkami. Pokud je ale dotyčný spíš na kulturu, můžete koupit nějaké lístky na koncert nebo třeba předplatné do divadla. Možnostem se meze nekladou. Oblíbené jsou i různé kurzy či ochutnávky, ať už se jedná o kurz vaření nebo třeba cupping - degustace kávy. Degustovat se dá i víno nebo třeba whiskey, záleží opravdu jen a jen na tom, pro koho dárek vybíráte. Je dobré vzít v úvahu, zda vedle sebe nemáte vášnivého kreativce. Pak by byl na místě třeba kurz vázání květin, krasopísma či vaření. Nebo třeba kreativní diář, já sama jsem loni tomu propadla a objednala si doller, který jsem letos dostala od Toma na další rok k svátku, je to láska!


Módní dárek
Mnozí máme ve svém okolí člověka, který si ujíždí na jedné značce či druhu zboží a je jedno, zda jsou to kabelky či ponožky. Pokud třeba dotyčná už kabelku má, můžete k ní pořídit peněženku či třeba šálu nebo šátek do kompletu. Vím, že toto je kategorie tzv. "tenký led", ale pokud dotyčného opravdu dobře znáte, máte velkou šanci, že se trefíte. Pokud se nejedná o milovníka jedné značky, ale třeba člověka, který se zaměřuje na lokální produkci, můžete se podívat třeba na fler a najít domácí šikovné ručičky. Já jsem třeba před dvěma lety od Toma dostala kabelku od českých bodline a brousím si zuby i na další produkty, jen je mám nyní o něco dál než předtím.


Šperk
Pravdou je, že šperk se může zdát prvoplánovým dárkem a že dotyčný netušil, co věnovat. Na stranu druhou i zde se nabízí několik možností. I tady můžete buď vsadit na osvědčenou značku či lokálního producenta. Zároveň můžete nechat šperk ozvláštnit vygravírovaným textem. Je to jen na Vás, co Vás napadne či co má dotyčný rád. A pozor, může se zdát, že šperk je jen dárek pro dámy, ale pánům můžete udělat radost třeba sponou na kravatu nebo manžetovými knoflíčky


Koníčkový dárek
Víte, že jsem absolvovala kosmetický kurz, a to může být další tip na dárek. Zároveň i třeba nějaké další vybavení pro našeho blízkého a může jít o cokoli. Máte vedle sebe kutila, zkuste mu rozšířit nářadí. Máte vedle sebe sportovce, můžete mu koupit třeba bazénový balíček (permanentka do bazénu, nové plavky, ručník a to vše ve slušivém batůžku či sportovní tašce). Pokud chcete obdarovat milovníka běhu, napadá mě diagnostika běhu pro výběr správných bot. Je to věc, kterou většina lidí opomíjí, ale mohla by jim v jejich výkonu hodně pomoci. Nebo třeba startovné na nějaký závod. Jestliže chcete obdarovat vášnivého fotografa, nabízí se kurz či workshop zaměřený právě tímto směrem. Na trhu je toho spousta, já jsem se třeba zamilovala do nabídky od FotoŠkoda, která ale v tuto chvíli není pro mě, protože to mám daleko. Samozřejmě tu nemůžu vyjmenovat všechno, spoustu dalších tipů na nejrůznější kurzy můžete najít třeba tady.


Rozmazlující dárek
Kosmetika pod vánočním stromečkem může být nuda, ne ale pokud se zamyslíte nad tím, jaký má dotyčný pleť či co má rád. Pokud se Váš blízký zajímá a snaží o více ekologický život, vhodným dárkem může být i přírodní kosmetika. Spousta firem nabízí startovací kity, které obsahují menší balení a tím pádem může člověk kosmetiku otestovat a když mu nesedne, tak nemusí vyhodit celé balení. Zároveň můžete vsadit i na nějakou dražší kosmetiku, u té bych ale byla hodně uvážlivá vzhledem k parfemaci, kterou má dotyčný rád. Do této kategorie se řadí třeba i saunovací kit, existuje ručník i kilt do sauny, můžete přidat permanentku do saunového světa nebo nějakého spa a dárek je na světě!


Dárek do domácnosti
Já osobně bych vzhledem k mé situaci tento dárek uvítala, ale zase bych jej musela převézt. Variantou dárku do domácnosti může být kuchyňský robot, vysněný set nádobí, hrnců či třeba příborů. Zároveň ale i vyhlídnuté doplňky do bytu či domu, doplňky do koupelny či elektronika. Pokud Váš blízký už třeba robota má, můžete mu koupit nějaký nový nástavec či druhou mísu. Obecně vzato, dárky do domácnosti jsou hodně odvážné, a tak zde platí snad ještě víc než u předchozích kategorií, že musíte znát daný prostor a hlavně vkus dotyčného. Nic ale určitě nezkazíte třeba difuzérem či aroma lampou s vosky/olejíčky nebo kvalitní svíčkou. To jsou věci, které do domácnosti patří, ale často je opomíjíme.

Pokud čtete tento článek sotva pár dní či hodin před Vánoci a už nestihnete žádný obchod a eshopy už negarantují dodání do Štědrého dne, nezoufejte. Stále máte možnost člověka, kterého chcete obdarovat, překvapit. Na místě jsou různé poukazy ať už na večeři, lekce jógy či kadeřníka. zajímavým dárkem ale může být i vlastnoručně vyrobený poukaz na den s Vámi - a Vy získáte čas na všechny nápady a činnosti, které byste chtěli s dotyčným podniknout. A tím vlastně můžete zkombinovat nejrůznější výše uvedené varianty. 

A to už je doopravdy všechno. Snažila jsem se letos tento článek pojmout trochu jinak, dejte mi vědět, jak se Vám líbil. Pokud by Vás ještě něco napadlo, klidně se o Vaše nápady podělte s ostatními v komentářích. Inspirace není nikdy dost!

You May Also Like

1 komentářů

  1. Spousta skvělých tipů, některé již známé, jiné třeba využiji na příští Vánoce, ale ty jsou až za opravdu dlouhou dobu :) Přírodní kosmetika, která vypadá kvalitně a myslím, že na Vánoce opravdu potěší je například zde. No ale těch tipů ve článku je opravdu hodně a určitě se něco z něj na Vánoce zalíbí každé povaze :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!