Cupping

by - 6:00

Kolegyně v práci je docela gurmán, má ráda dobré a kvalitní jídlo a to samé platí o kávě. Když měla narozeniny, dumala jsem nad tím, co jí jako tým pořídíme, pak jsem si ale vzpomněla na cupping a bylo rozhodnuto. Ochutnávka kávy bylo přesně to pravé! Jak to probíhá a jak jsem si to užila já?


Voucher jsme s kolegyněmi objednaly v Dos Mundos. Jedná se o pražírnu kávy, kterou najdete na Vinohradech, ale mají i další kavárny po městě. Cupping začínal v šest hodin a když jsme dorazily, vše již bylo připraveno. Bylo nás tam asi deset, takže se ochutnávka odehrávala v komorním duchu. 



Celý cupping vedla slečka Eliška, která nám říkala, co a jak máme dělat. Zároveň nám vyprávěla o kávě, jak se suší, jak se praží, jak poznáme robustu od arabiky a spoustu dalších informací. Mimochodem, robusta obsahuje třikrát víc kofeinu než arabika a je velmi hořká, takže se káva ze 100% vypít prakticky nedá. Co se týče zrn, tak arabika má tvar šišky a dělicí čáru má oproti robustě křivou. Každý z nás dostal arch papíru, na který jsme si po celou dobu psali své poznámky. 

Na stole bylo deset vzorků, kterým jsme se celý večer věnovali. Nejprve jsme si prohlíželi zrna. Poté následovalo odklopení mističek s namletou kávou, ke kterým jsme čuchali. Všechny dojmy jsme si měli zapisovat. Já jsem z mleté kávy cítila například popel, ovoce, hořkou čokoládu, chleba, seno nebo prach. 


Když jsme všichni obešli kolečko, Eliška uvařila vodu a zalila kávu vodou. Při tom nám řekla, že nejlepší voda na kávu je osmóza, speciálně filtrovaná káva. V případě, že byste se chtěli této vodě co nejvíce přiblížit v domácích podmínkách, tak prý je skvělou alternativou klasická balená Dobrá voda. Samotná voda, ze které je káva vyrobena totiž taktéž ovlivňuje chuť kávy.


Jakmile se káva vylouhovala, mohli jsme si k ní přivonět a poté také ochutnat. Mokré aroma se od toho suchého, kdy je namletá káva ještě nezalitá, velmi lišilo. Zvláštní také bylo, že chuť kávy se lišila i od mokrého aroma. Chvilku jsem pochybovala o tom, zda to dělám správě, ale holt asi nemám vycvičený nosánek. To se mimochodem prý také dá naučit. Eliška nám dávala čuchnout k šesti esencím, podle kterých se baristi učí poznávat aroma v kávě. Netrefila jsem se ani jednou, hihi. Mám ještě, co dohánět.

Nakonec nám Eliška prozradila, která káva je která.Samozřejmě mi nejvíc chutnala káva, kterou v prodeji nemají a mít ani nebudou. Nu což, koupila jsem si tam alespoň malý balíček Guatemaly a už se těším, až kávu ochutnám. Mimochodem, čerstvě mletou kávu byste měli vypít maximálně do dvou týdnů od mletí. A pokud byste chtěli cupping zažít nebo jej darovat třeba pod stromeček, objednávat můžete tady. Kromě cuppingu nabízí Dos Mundos i další kurzy svázené s kávou.

Absolvovali jste někdy cupping? Láká Vás to?

You May Also Like

0 komentářů

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!