Ovocné muffiny

by - 6:00

Dlouho už tady nebyl recept. Všude se to teď hemží recepty na cukroví, nejlepší vánočku a hitem jsou ihned měkké perníčky. Proto jsem se rozhodla se s Vámi podělit o recept na nejlahodnější muffiny, které znám. Kdykoli je upeču, mají úspěch. Díky složení jsou vhodné i pro dietáře. A jak na ně? Čtěte dál!



Původní recept jsem našla na internetových stránkách Apetitu, jednalo se o malinové muffiny, ale už při první zkoušce receptu jsem nesehnala maliny, takže jsem si recept upravila a dneska si už trochu připadám jako jeho autorka. To jen tak pro pořádek, to je také důvod, proč jsem nazvala tento článek "ovocné muffiny", upravuji jejich složení totiž podle ovoce, které mám k dispozici. jaký je recept?

Přísady:

250 g špaldové mouky
3 vejce
85 g másla, rozpuštěného
80 g třtinového cukru
30 g kakaa
230 g hořké čokolády
200g zakysané smetany 
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
350 g ovoce 

Postup:

Rozehřejeme si troubu na 200°C. Do menší mísy smícháme sypké suroviny. Ve větší míse smícháme všechny mokré suroviny. Po částech vmícháme suché suroviny do těch mokrých. Nakonec vmícháme nasekanou čokoládu a ovoce. Tady se na chvíli zastavíme.

V muffinech na fotkách jsou borůvky, byly mražené, dala jsem je tam ztuhlé, což hodně naředilo těsto a muffinky se mi po upečení propadly. Takže, pokud budete dávat mražené ovoce, nechte jej rozmrazit, ale šťávu nevylejvejte, v případě, že budete mít těsto příliš hutné, použijte k jeho naředění právě šťávu z ovoce. Takto jsem to řešila i v případě kompotovaných višní, se kterými jsou čokoládové muffiny taktéž vynikající. S jiným ovocem zkušenost nemám, pokud byste chtěli použít ovoce sušené, ředila bych těsto bílým jogurtem, špaldová mouka hodně saje.

Když máme hotové těsto s konzistencí jako na bábovku, musí lehce téct jako láva, můžeme jej plnit do košíčků. Ty plníme jen do dvou třetin, aby nám nepřetekly při pečení. I zde mám malý tip, pokud budete chtít muffiny doopravdy čokoládové, můžete nakonec před pečením ještě vložit kousek čokolády do muffinku v košíčku. Pečeme 15-20 minut, zkoušíme klasicky špejlí. Ta bude pravděpodobně stále mokrá, zkoušejte, zda je lepkavá. Mokrá je totiž od ovoce.

A nyní si na nich už můžete pochutnat, skvělé jsou samotné, ale třeba i s bílým jogurtem či šlehačkou, pokud si nehlídáte linii, dobrou chuť!

You May Also Like

0 komentářů

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!